НАСА и Роскосмос потписали споразум о интегрисаним летовима

Срна
Foto: Агенције

ВАШИНГТОН– Наса и руска свемирска агенција "Роскосмос" потписале су споразум о интегрисању летова на Међународну свемирску станицу /МСС/, омогућавајући руским космонаутима да лете свемирским бродовима америчке производње у замјену да амерички астронаути могу да користе руски "сојуз", наводе агенције.

"Споразум је у интересу Русије и САД и промовисаће развој сарадње у оквиру програма МСС", наводи се у саопштењу "Роскосмоса" и додаје да ће то олакшати "истраживање свемира у мирољубиве сврхе".

Први интегрисани летови према новом споразуму биће у септембру, саопштила је Наса, а амерички астронаут Френк Рубио лансираће се на свемирску станицу са космодрома Бајконур у Казахстану који је изнајмљен од Москве, заједно са двојицом космонаута, Сергејем Прокопјевим и Дмитријем Петелином.

Заузврат, космонаут Ана Кикина придружиће се двојици америчких астронаута и једном јапанском астронауту на лету "Спејсекс кру драгон" у орбиталну лабораторију, лансирајући се из Насиног свемирског центра "Кенеди" на Флориди. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана