НАСА и ЕСА најавиле нове мисије на Венеру

ГС
Foto: Агенције

Планета Венера се назива и "злом сестром Земље", а многи су у прошлости предлагали колонизацију и креирање новог дома за људе, међутим, још увијек морамо много тога сазнати о њој.

 Само једна специјална свемирска летилица тренутно проучава Венеру, а посљедњи роботски посјетитељ Венере који је припадао америчкој свемирској агенцији НАСА био је Магеллан.

Ова мисија је завршена 1994. године, али ствари ће се ускоро промијенити.НАСА и Европска свемирска агенција (ЕСА) најавиле су мисије на Венеру.

То баш и није нова вијест, али се атмосфера полако загријава те су их научници почели славити на овогодишњој Лунарној и планетарној научној конференцији ЛПСЦ.НАСА-ине мисије су назване ВЕРИТАС и ДАВИНЦИ, а ЕСА-ина ће носити назив ЕнВисион. Лансирање ВЕРИТАС-а се очекује 2027. године с циљем проучавања површине Венере од краја мисије Магеллан.

Такође, прикупљат ће се подаци о композицији стијена, геолошкој активности и језгру планете. ВЕРИТАС подразумијева и спектрометар Венус Емисивити Мапер који ће бити употпуњен "близанцем" из мисије ЕнВисион. Ова мисија ће бити лансирана 2030-тих.МИсија ДАВИНЦИ је планирана за 2030. годину и фокусират ће се на Венерину атмосферу. Чини е је главна свемирска летилица и атмосферска сонда, преноси Кликс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана