НАСА ће развити још један ландер за Мјесец поред СпејсИкс-овог Старшипа

Kliks
Foto: NASA

Програм Артемис је велика свемирска иницијатива НАСА-е која за циљ има слање људи на Мјесец, односно њихов повратак на лунарну површину. Како би реализовала свој пројекат, НАСА је позвала комерцијалне свемирске компаније да предложе концепте за ландере који могу спустити људе из орбите Мјесеца на лунарну површину и обрнуто.

Ландери требају бити спремни до 2026. или 2027. године.

НАСА већ има уговор с компанијом СпејсИкс за развој лунарног ландера намијењеног мисији Артемис, а циљ је послати прву жену и прву тамнопуту особу на Мјесец. Прошле године је СпејсИкс добио уговор вриједан 2,9 милијарди долара за развој летјелице Сташип, односно ландера који може транспортовати људе на лунарну површину и с ње. Сада НАСА и СпејсИксзаједно раде на реализацији циља, а то је прво слијетање на Мјесец које се очекује 2025. године, но гаранција да ће тај рок бити испоштован заправо нема.

НАСА је првобитно жељела изабрати двије компаније за развој лунарних ландера за Артемис програм како би повећала конкуренцију и смањила трошкове.

Планирано је да се изаберу два побједника од три финалиста, односно компанија СпејсИкс, Блу Оригин и Диетикс, али у коначници је изабрала само једну, СпејсИкс а први разлог су ограничења буџета. За 2021. годину је НАСА од Конгреса тражила 3,4 милијарде долара, али је добила само 850 милиона долара, односно 25 посто од траженог износа.
 

Као резултат тога, НАСА је изабрала само СпејсИкс, компанију чија је понуда за развој ландера била најповољнија.
Међутим, Блу Оригин је тужио НАСА-у због тога, али је на крају изгубио случај.
Упркос свему, НАСА-ин администратор Бил Нелсон је изразио жељу да се развију два ландера, као и наду да ће Конгрес финансирати иницијативу. У буџету за 2022. годину је предвиђено да НАСА добије 1,195 милијарди долара које је агенција тражила за развој лунарних ландера.

Послије ће НАСА бити у могућности да одабере још једну компанију за развој ландера, а најављене су и промјене постојећег уговора са СпејсИксом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана