NASA: Американка оборила рекорд у дужини боравка у свемиру за жене

Агенције
NASA: Американка оборила рекорд у дужини боравка у свемиру за жене

Амерички астронаут Суни Вилијамс оборила је рекорд по дужини боравка у отвореном свемиру за жене, саопштила је Америчка национална свемирска агенција (NASA).

Вилијамс и њега колегиница Аки Хошиде из Јапана, које су стациониране на Међународној свемирској станици, данас су провеле шест часова и 28 минута у свемиру 400 километара изнад Земље, поправљајући оштећени инструмент за напајање енергијом.

Посао су успјешно обавиле, а поред тога што су замјениле оштећени уређај, инсталирале су камеру на “механичку руку” Међународне свемирске станице.

Вилијамс је веома искусан астронаут и ово јој је био пети боравак у отвореном свемиру, гдје је, послије данашње акције, провела укупно 44 сата и два минута. На тај начин она је за више од четири сата надмашила досадашњу рекордерку, сународницу Пеги Винстон.

Вилијамс и Хошиде провеле су претходне седмице у отвореном свемиру осам сати и 17 минута, покушавајући да обаве посао који су данас урадиле.

Тада су успјеле само да демонтирају оштећени инструмент, али нови нису поставиле због проблема са неоговарајућим завртњима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана