NASA 2015. године лансира сателит Made in Serbia

index.hr
NASA 2015. године лансира сателит Made in Serbia

МАЈАМИ - У склопу пројекта лансирања 50 мањих сателита 2015. године, америчка свемирска агенција NASA би могла у орбиту послати и један произведен у Србији.

Иницијативу за лансирање "српског сателита" је дао млади научник Стефан Влајковић, који се као докторант Технолошког института у Цириху са NASA-ом повезао преко пројекта конструисања сателита који користе нанотехнологију.

Сателити величине 20 пута 10 центиметара

"Када сам приступио пројекту, желио сам повезати и наше институције, јер знам да имамо потенцијала за то обавити. То је одлична прилика не само за научне институције, уверзитете и институте, већ и за компаније које се баве електроником и програмирањем. Постојао је страх од стране NASA-е, али су на крају пристали, тако да постоји велика шанса да 2015. године имамо српски сателит", рекао је Влајковић, пише Блиц.

На јесен ће бити познато хоће ли српски сателит заиста отићи у свемир. У оквиру тога пројекта ће бити направљено 50 малих сателита величине 20 пута 10 центиметара. Успркос својој величини, Влајчевић тврди како они имају исту функцију као велики сателити. "За 10 до 15 минута обиђе Земљу. У једном тренутку покрива три или четири сусједне државе, али будући да брзо обиђе Земљу, то није проблем", казао је Влајковић те додао да сателит не мора бити већи, јер се лансира у орбите ближе Земљи.

NASA финанцира 80 одсто опреме и 80 одсто средстава за лансирање, па за судјеловање у пројекту Србија мора осигурати између 20 и 100 хиљада евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана