NASA 2014. лансира џиновско соларно једро

Aгенције
NASA 2014. лансира џиновско соларно једро

Америчка свемирска агенција NASA лансираће 2014. највеће соларно једро икад направљено, што ће бити вид демонстрације вредности “погона без горива”, односно коришћења фотона са Сунца како би се летjелица потискивала у свемир.

Како је пренио портал “Спејс”, џиновско соларно једро је названо Санџемер (Sunjammer), а његова површина заузима скоро 1.208 метара квадратних, односно четвртина фудбалског терена.

Пројекат је у оквиру Свемирског технолошког програма NASA-е, а једро ће направити компанија “L’Gard Inc,” из Тустина, Калифорнија, која је са агенцијом до сада сарађивала на више пројеката.

- Име “Санџемер” смо узели из кратке приче (писца научне фантастике) Артура Кларка, у којој се ради о такмичењу јахти на небу уз помоћ соларних једра – изјавио је Нејтан Барнс, потпредсjедник “Л’Гарда” и пројектни менаџер мисије “Санџемер”, додајући да су Кларкови завjештаваоци одобрили употребу имена.

Рад на пројекту ове године укључиће и анализу дизајна, тестове на терену и квалификацију компоненти. Лет соларног једра заказан је за крај слиједеће године, када ће “Санџемер” бити послат у свемир уз помоћ “Фалкон 9” ракете, компаније “СпејсЏ”.

- Наш крајни циљ је да ово једро пошаљемо негдје у комшилук, на удаљеност од око три милиона километара од Земље – прецизирао је Барнс.

Прва два мјесеца лета научници ће провјерити низ техничких ствари везаних за мисију, укључујући развијање једра, прецизну навигацију и одржавање позиције летјелице на гравитационо стабилној локацији названој Земља-Сунце Лагранж тачка 1.

Барн каже да ће максимални потисак који ће производити “Санџемер” износити 0,01 њутона, што је еквивалент паковању шећера. Материјал за једро биће полимид. Што тање то боље, па ће тако компанија “Дупон” направити посебан слој полимид филма за “Санџемер”, дебљине свега пет микрона. Скупљено једро биће величине машине за прање судова, а тежине 32 килограма.

NASA планира да ову технологију соларних једра искористи за друге мисије, укључујући уклањање отпада у орбити, избацивање из орбите нефункционалних сателита, те испитивање погона у дубоком свемиру.
Једро би могло и да “посјети” око шест астероида који се налазе близу земље, у року од шест година од лансирања, навели су из NASA.

Били Дербс, главни инжењер “Л’Гарда” за “Санџемер”, каже да се овиме отварају потпуно нови начини размишљања о томе како обавити неке ствари у свемиру.  

“Санџемер”, међутим, неће бити прво соларно једро у свијету. NASA је новембра 2010. лансирала “НаноЈедро-Д”, са површином од 9,3 метара квадратних. Јуна 2010. јапанска летјелица “Икарос” “развила” је своје соларно једро и постала прва летјелица која се кретала кроз свемир користећи као погон само сунчеву свјетлост.

Посмртни остаци творца Звезданих стазана једру

Такође, једро ће носити и кремиране остатке одређених појединаца, а ту услугу обезбједила је компанија из Хјустона “Селестис”. Капсуле и модули “Селестиса” биће пренијети “Санџемером” на његовом путовању кроз свемир. За сада је познато да ће једро понети са собом пепео творца “Звезданих стаза” Џина Роденберија и његове жене Мејџел Барет, често називане “првом дамом” научно фантастичних серија, навео је “Спејс”.
Извршни директор “Селестиса” Чарлс Шефер рекао је да је од ова компанија од 1997. спровела дванаест меморијалних свемирских летова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана