»Наредних шест месеци је кључно за судбину планете«

Агенције
»Наредних шест месеци је кључно за судбину планете«

Одлуке које ће свјетске владе донијети на серији састанака у наредних шест мјесеци биће кључне за очување наше планете, рекао је Џефри Сакс, специјални савјетник УН и директор Института Земље Универзитета Колумбија.

Сакс, који важи за једног од највећих стручњака за одрживи међународни развој, рекао је да ће на састанцима у јулу, септембру и новембру, “наша генерација имати најбоље шансе да се врати на прави пут”.

Овај економиста сматра да су састанци на којима ће се разматрати питање финансирања одрживог развоја и климатских промјена кључни за постављање курса на свјетском нивоу када је ријеч о окончању сиромаштва и заштити природне средине.

“Сад је прави тренутак. Ово је најбоља шанса де се вратимо на прави пут. Такве дипломатске могућности јављају се једном у десет година, а ми смо успјели да их распоредимо у шест мјесеци. Желимо да уроде плодом”, рекао је Сакс.

Економиста каже да су нови циљеви развоја усмјерени на цијелу планету, а не само сиромашне дијелове.

Као примјер навео је усвајање здравијих, одрживијих навика у исхрани.

“Нисам права особа да дјелим савјете о исхрани, али могу да препоручим оквире за владе који су у складу са циљевима одрживог развоја. То ће захтјевати много посла, јер таквих водича или нема, или су нетачни”, каже он.

Кораци које земље треба да предузму је увођење пореза на нездраву храну и опасне производе.

Иначе, Џефри Сакс, професор на Универзитету Колумбија, отворио је и огранак глобалне мреже за одрживи развој у Србији - CIRSD – који је основао Вук Јеремић, његов студент.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана