Наређено постепено укидање коришћења страног софтвера у Русији

b92
Foto: pixabay

Москва настоји да смањи зависност од стране технологије у критичној инфраструктури.

Руски предсједник Владимир Путин је донио указ о забрани куповине страног софтвера за коришћење у пројектима критичне инфраструктуре од стране државних агенција и полувладиних ентитета, у очигледном покушају да земљу учини мање рањивом на даље санкције Запада и потенцијалне сајбер нападе.

Од четвртка, указ дозвољава куповину страног софтвера у кључне инфраструктурне сврхе само ако то дозволи "савезни извршни орган који је прописно овластила Влада Руске Федерације". Поред тога, било који државни орган или корисник мора постепено да укине употребу страног софтвера на својим осетљивим системима најкасније до почетка 2025. године.

Регулаторима је наложено да у року од мјесец дана објаве услове за софтвер који ће се користити у критичној инфраструктури, као и правила за координацију куповине страног софтвера и пратећих услуга за коришћење на осјетљивим позицијама.

Путинов указ такође има за циљ да да предност употријеби домаће радио, електронске и телекомуникацијске технологије у односу на страну опрему, а мјере за постизање овог циља треба да буду објављене у року од шест мјесеци. Истраживачко-производно удружење фокусирано на производњу "поузданих софтверских и хардверских система за критичну информациону инфраструктуру" такође би требало да буде организовано најкасније до краја септембра.

Напори Москве су одговор на санкције Запада које имају за циљ да одсјеку Русију и од сопствене високотехнолошке индустрије и од високотехнолошке робе произведене у трећим земљама које користе америчку интелектуалну својину.

Руска војна операција у Украјини, покренута крајем прошлог мјесеца, резултирала је међународним ембаргом усмјереним на руску економију и истакнуте политичке и пословне личности. Многе стране компаније објавиле су обуставу или суспензију пословања у Русији због санкција, укључујући компаније за кредитне картице Виза и Мастеркард, неколико произвођача аутомобила, као и технолошки гиганти укључујући Мицрософт, Аппле и Делл.

Док се амерички предсједник Џо Бајден надао да ће прекинути "више од половине" руског приступа "увозу високе технологије" најновијим рундама санкција, ефекат "бумеранга" се већ враћа и погађа Запад, каже Дмитриј Медведев, замјеник предсједника Сајвета безбједности Русије. Бивши руски предсједник је у сриједу истакао да је глобална инфлација у порасту. Изгледа да у Европи почиње рецесија која би се могла проширити на цијели свијет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана