Напокон рјешена мистерија „човјека на Мjесецу

Huffington Post
Напокон рјешена мистерија „човјека на Мjесецу

До сада се вjеровало да је „човjек на Мjесецу"- кратери који Мjесецу дају црте попут људских, створен ударима астероида. Међутим, захваљујући Насиној GRAIL мисији, која за циљ има стварање гравитационе мапе Мjесеца у високој резолуцији, научници имају новуи теорију о томе како је Мjесец добио своје „лице".

NASA има двије свемирске летјелице у поларној орбити око Мјесеца које истраживачима дају детаљан увид у интерне и екстерне структуре Мјесеца – укључујући ту и кратере. пише "Huffington Post".

„Сада смо у прилици да посматрамо како се лунарни облик разликује и његова гравитациона поља мијењају", објашњава Мајкл Воткинс, научник који ради у оквиру GRAIL мисије.

Удари астероида створили би кружни облик унутар кратера, али су истраживачи открили да су кратери знатно ћошкастији, и сада вјерују да су их створили магма или лава.

Научници вјерују да је врло брзо послије формирања Мјесеца дошло до изливања магме из унутрашњости. Разлика у температури вреле магме и хладне површине довела је до пуцања лунарне површине, дозвољавајући магми да се разлије по површини и створи долине и чудне правоугаоне структуре.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана