Најзанимљивија открића из свијета животиња у 2012. години

Агенције
Најзанимљивија открића из свијета животиња у 2012. години

Научници на Земљи свакодневно проналазе нове врсте животиња, а ове године нађени су неки од најнеобичнијих примјерака, међу којима су најмањи камелеони и жабе, рибе са пенисом на глави, корњача која уринира на уста...

Жаба латинског назива Paedophryne amanuensis је најмањи кичмењак на свијету. Откривена је у прашуми на Папуи Новој Гвинеји 2009. године, али су је научници тек ове године класификовали. Она је толико мала да може да заузме четвртину новчића од 10 америчких центи, па је питање да ли би је уопште ико примјетио да не испушта високе тонове налик цврчку. 

Након најмање жабе, следи најмањи камелеон на свету. Камелеон Brookesia micra може достићи максималну дужину од три центиметара, а млађе јединке могу да стану на врх шибице или људског нокта. Нађен је на једном малом острву недалеко од Мадагаскара. научници упозоравају на угроженост ове врсте јер људи све интензивније уништавају шуме у којима она живи.

Још један рекордер по величини је и један од до сада највећих нађених косаца. Ова врста косца, која још увек није добила званичан назив, живи у пећинама Лаоса. Косци су зглавкари сродни пауцима, а новооткривена врста има распон ногу већи од 33 центиметара.

Једно од најбизарнијих бића свакако је риба са пенисом на глави. Phallostethus cuulong нађена је у делти ријеке Меконг у Вијетнаму. Ради се о најновијем члану породице риба Phallosteidae које су специфичне по мjесту гдjе им се налазе полни органи. Мужјаци ове рибе имају комплексне гениталије са куком којом се причвршћују за женку у току парења. И полни орган женке је смjештен на глави јединке. Код ове породице риба оплодња је унутрашња, за разлику од већине риба код којих је спољашња.

Пронађена је и животиња са највећим бројем ногу на свијету. У питању је стонога Illacme plenipes која може да има око 750 ногу. Занимљиво је то што она живи на сјеверу Калифорније, а њени најближи рођаци живе у Африци. Научници претпостављају да су се стоноге рашириле по планети прије више од 200 милиона година, када је на земљи постојао само један континент Пангеа. Тијело ове стоноге је бијеле боје и није већа од три центиметра.

Једно од занимљивијих открића везано је за морске животиње такозване "зомби-црве". Иако су "зомби-црви", чији је латински назив Osedax, откривени прије десет година, научници до сада нису знали на који се начин они хране и размножавају. Они немају уста, цревни систем ни анални отвор, али се хране костима угинулих китова и других животиња. "Зомби-црви" излучују киселину којом растварају кости и живе у симбиози са бактеријама које им помажу да варе масноћу и другу материју из костију. Док женке могу нарасти до три центиметра, мужјаци остају у стадијуму ларве и мањи су од милиметра. Хиљаде мужјака живе у желатинастој маси која прекрива дио женке и њихова једина сврха је да оплоде јаја.

Корњача Pelodiscus sinensis живи у мочварама у Кини, има мекани оклоп, а уста јој служе и за избацивање урее, главног састојка урина. Научници су примјетили да ове корњаче често зарањању главу у воду, а недавно су утврдили да оне тако избацују уреу. Оне су се тако адаптирале на живот у сланој мочварној води, јер због недостатака свјеже воде не производе довољно урина да избаце сву уреу нормалним путем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана