Највиша соларна фарма на свијету би могла бити рјешење за климатске промјене

ГС
Foto: Илустрација

У борби против климатских промјена човјечанству су потребна брза и иновативна рјешења која ће окончати зависност о фосилним горивима.

Једно од таквих рјешења јесте соларна фарма у швajцарским Алпама, која уједно и највиша на свијету, преноси портал Кликс.

Ова соларна фарма је дио плана Швajцарске да до 2050. године постигне карбонску неутралност, а у плановима су и плутајуће соларне фарме широм земље.

Фарма се налази на надморској висини од 1.800 метара, а овај плутајући пилот пројект производи 800.000 кЊх енергије годишње, што је сасвим довољно за више од 220 домаћинстава.

Двије трећине енергије у Швajцарској заправо представља хидроенергија, а плутајући соларни панели приказани у видеу су намијењени локалној електрани.

Наредни циљ је направити фарму 25 пута већу од постојеће те пронаћи нове локације на висинама у Швajцарској, али и у иностранству.

"Овдје имамо све, сунце, воду и вјетар. На већим висинама је УВ зрачeње боље, а користи се и албедо ефект, односно рефлексија сунчевих зрака о лед и снијег на тлу. Такођер, температура је нижа, што значи да је ефикасност већа. Планински увјети зрака уз лед и снијег омогућавају да се производи количина енергије једнака оној у пустињи", рекао је Максим Рамштен.

Поплаве су биле велики проблем у Швајцарској овог љета, а многи домови и усјеви су оштећени. Свијет мора дјеловати одмах како би успорио глобално загријавање. Иновативна рјешања су потребна да окончамо овисност о фосилним горивима, пише BBC.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана