Највеће технолошке компаније желе да регулишу развој вјештачке интелигенције

Танјуг
Највеће технолошке компаније желе да регулишу развој вјештачке интелигенције

ВАШИНГТОН - Четири најутицајније компаније у области вештачке интелигенције (AI), најавиле су данас формирање индустријског тијела које ће надгледати сигуран развој најнапреднијих модела.

Frontier Model Forum су формирали Chat GPT програмер OpenAI,  Антропик, Мајкрософт и Гугл, пренио је Гардијан.

Група је саопштила да ће се фокусирати на „безбједан и одговоран развој граничних AI модела, позивајући се на AI технологију која је чак напреднија од тренутно доступних примјера“.

-Компаније које стварају AI технологију имају одговорност да обезбиједе да она буде безбедна и да остане под људском контролом - рекао је председник Мајкрософта Бред Смит.

Навео је да је ова иницијатива витални искорак технолошког сектора у одговорном унапређењу вјештачке интелигенције и суочавању са изазовима, тако да користи цијелом човјечанству. Чланови форума рекли су да се њихови главни циљеви тичу промовисања истраживања безбједности вјештачке интелигенције, попут развоја стандарда за процјену модела, као и подстицање одговорне примјене напредних AI модела.

Напоменули су и то да ће разговарати о ризицима повјерења и безбједности у AI са политичарима и академицима, као и да ће помагати у развоју позитивних употреба вјештачке интелигенције, попут борбе против климатске кризе и откривања рака.

Чланство у групи, како је истакнуто, отворено је за организације које развијају граничне моделе, дефинисане као „велики модели машинског учења који превазилазе могућности тренутно присутне у најнапреднијим постојећим моделима и могу да обављају широк спектар задатака“.

Најава долази док се убрзавају кораци за регулисање технологије, а у петак су технолошке компаније, укључујући и чланове оснивача Frontier Model Forumа, пристале на нове мјере заштите вјештачке интелигенције након састанка у Бијелој кући са америчким предсједником Џозефом Бајденом.                   

Договори са тог састанка обухватили су садржај AI са воденим жигом, како би се олакшало уочавање обмањујућих материјала, као што су дипфејкс и омогућавање независним стручњацима да тестирају AI моделе.

Саопштење Бијеле куће наишло је на скептицизам код неких активиста, који су рекли да је технолошка индустрија имала историју непоштовања обећања о саморегулацији, навео је Гардијан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана