Највеће идеје за будућност

Срна
Највеће идеје за будућност

Сиднеј - Развој бактерија које ће саме уништавати вирусе умјесто све мање ефикасних антибиотика, једна је од 20 великих идеја које су предложили стручњаци на Би-Би-Сијевој конференцији у Сиднеју.

Међу највећим идејама за будућност човјечанства су и високолетећи супер млазњаци који могу конкурисати ракетама. Та технологија би се ускоро могла користити за лансирање у свемир.


Једна од идеја јесте и она о прављењу сасвим другачијих свемирских бродова. Вријеме је да људи праве бродове који воде рачуна о земаљској екологији и који ће имати састојке Земље у својој конструкцији.

Паметни телефони који пазе на здравље корисника такође се високо котирају.

У току је израда апликација за "паметне телефоне" које би могле помоћи у праћењу, подршци и лијечењу особа које пате од депресије и других стања и пружити им заштиту 24 часа дневно.

Вјештачка интелигенција биће доведена у стање да самостално учи, а такви самостални апарати научиће да раде боље од оних које су људи програмирали, сматрају футуристи.

Међу 20 највећих идеја за будућност је и - виртуелна стварност. Ради се о графици постављеној преко стварног свијета кориштењем посебних наочара. Тако ће улице и зграде добити анимирану графику, што ће заувијек промијенити наше градове.

Слиједи и "узгајање" малих мозгова у лабораторијама, и то са неуронима, кортексом и хипокампусом. Идеја је да они буду кориштени како би се проучавала разна стања, од аутизма до шизофреније.

Међу најважније идеје за будућност стручњаци кандидују и паметнији начин рјешавања недостатка воде.

У неким дијеловима свијета, отпадна вода која тече низ одвод, па чак и вода из тоалета, филтрира се док не постане чиста као изворска вода. То је паметан начин да се помогне подручјима погођеним сушом.

"Свемирске сунчане наочаре" су међу најважнијим идејама футуриста. Ако се ствари јако погоршају са климатским промјенама, можда ће бити потребна радикална рјешења.

"Наочаре" би биле, у ствари, огроман штит за блокирање сунчевих зрака, постављен на милион километара од Земље. На тај начин људи би лакше могли да поднесу ситуацију насталих климатских промјена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана