Аустралија прави највећу соларну фарму на свијету, напајаће три милиона домаћинстава

Г.С.
Аустралија прави највећу соларну фарму на свијету, напајаће три милиона домаћинстава

Аустралијска влада је направила велики корак ка циљу да постане лидер у области обновљивих извора енергије тако што је одобрила нови индустријски соларни пројект на Сјеверном територију.

Индустријски соларни пројект, који се промовише као “највећа соларна станица на свијету”, производиће довољно енергије за напајање три милиона домаћинстава. Према ријечима аустралске министрице околине Тање Плиберсек, пројект ће укључивати соларне панеле, батерије и у коначници кабл који повезује Аустралију и Сингапур с циљем извоза вишка енергије.

“Овај огромни пројект представља дио инфраструктуре која дефинише генерацију. Биће то највећа соларна станица на свијету, која Аустралију најављује као свјетског лидера у 'зеленој' енергији”, рекла је она.

Пројект Аустралиа-Асиа Пауер Линк заузима површину од 12.000 хектара и биће смјештен у сунчаној аустралијској Сјеверној територији. Поставиће га компанија за обновљиве изворе енергије СанКејбл, а пројект финансира милионер Мајк Кенон-Брукс.

Компанија СанКејбл наводи да ће пројект економски користити Сјеверној територији у износу већем од 20 милијарди долара те да ће отварати 6.800 директних и индиректних радних мјеста годишње током периода изградње, док ће максимални број радника износити 14.300. Овај број је израчунат на основу периода градње и првих 35 година рада, преноси Кликс.

Пројект соларне фарме је смјештен између Елиота и Тенант Крика, а дозвола укључује и подводни кабл до руба аустралијских вода те линију далековода дугу 800 километара до Дарвина. Такође, одобрење укључује строге смјернице за очување околине.

Пројект ће производити 4 GW електричне енергије по сату за употребу у домаћинствима, док ће 2 преостала GW бити испоручена подводним каблом у Сингапур те задовољити око 15 посто потреба града. Око 40 GW ће се похрањивати у батерије. Испорука електричне енергије се очекује 2030-тих.

Иако су Аустралци међу најодлучнијим који прихватају соларне панеле у домаћинствима, владе ипак оклијевају да се у потпуности посвете обновљивој енергији.

Обновљиви извори енергије су у 2022. години чинили 32 посто укупне производње електричне енергије у Аустралији, док је угаљ с 47 посто доминирао. Аустралија је један од највећих извозника угља и гаса у свијету, но низ природних катастрофа попут поплава и пожара је навео нову владу да се окрене зеленијим изворима енергије.

За двије године је покренуто 55 пројеката обновљиве енергије, који су довољни за напајање готово 7 милиона домова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана