Највећа олуја у Сунчевом систему

Aгенције
Највећа олуја у Сунчевом систему

Сонда "Касини", која кружи око Сатурна, јуче је снимила нове фотографије снажне олује која бјесни на сјеверном полу ове планете. На сликама, које су истог дана послале на Земљу, види се олујни вртлог који подсјећа на ураган Сенди који је недавно погодио Карибе и Источну обалу САД.

Олуја се налази унутар стабилне структуре шестоугаоног облика на сјеверном полу Сатурна коју је раних осамдесетих година открила свемирска летјелица "Војаџер". Вјерује се да ову шестоугаони стурктуру формирају ваздушне струје велике брзине, такозване млазне струје.

Олује попут ове честа су појава на многим планетама Сунчевог система, а према ријечима астронома, "овај феномен је сличан ономе што је ‘Касини’ забиљежио на јужном полу Сатурна прије неколико година".

Сонда "Касини" је прва свемирска летјелица која је (1997. године) лансирана у орбиту ове гасовите планете. Од јула 2004, када је стигла до ње, прешла је више од 6,1 милијарде километара, а астрономи су захваљујући њој дошли до значајних сазнања о Сатурновом систему, укључујући и присуство језера течног угљоводоника на Титану и водене гејзире на мјесецу Enceladus.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана