Најсавременија роботска шака-рјешење српских компанија

Танјуг
Foto: arhiva

БЕОГРАД - Компаније ХТЕЦ Гроуп и Сигмоид успјешно су реализовале пројекат развоја најмодерније роботске шаке са сензорима додира, у сарадњи са Факултетом техничких наука из Новог Сада и Електронским факултетом у Нишу.

Пројекат је финансирао Фонд за иновациону делатност Србије кроз програм сарадње науке и привреде. Како је саопштено из компанија које су реализовале овај пројекат, роботска шака је дизајнирана тако да има исту покретљивост и флексибилност као људска шака, са софистицираним карактеристикама хватања. Намјењена је за употребу у аутоматизованим складиштима и индустријској производњи, као и за широк спектар примена код репетитивних и по људски живот опасних радњи.

Оно што, како кажу, ову роботску шаку разликује од сличних производа на тржишту је њена осетљивост, прилагодљивост и поузданост у хватању и руковању објектима најразличитијих облика, величина и тежина - од нечега тако крхког као што је јаје, до гломазних и тврдих објеката тежине и до седам килограма - без испадања, ломљења или гњечења. Компаније ХТЕЦ Гроуп и Сигмоид су успешно примениле своју стручност и претходна искуства у изради сличних роботизованих система како би направиле једну од тренутно ценовно најприступачнијих роботских шака те комплексности и карактеристика, што овај производ чини веома атрактивним на глобалном тржишту.

Карактеристика тог пројекта је и брзина иновације којом је идеја реализована у готов производ за мање од две године и уз ограничена финансијска средства. Године 2019, када је пројекат покренут, кроз учења, истраживачки рад, тестирања, употребу најновијих технологија, као и најсавременијих индустријских стандарда, развијен је потпуно нов концепт и креирана је комерцијално применљива роботска шака.

Потреба за таквим производом на свјетском тржишту је огромна, посебно у великим складиштима гдје компаније попут Амазона већ дуго трагају за технологијом која ће аутоматизовати процес сортирања и паковања производа, а нарочито осетљивих производа као што су воће и поврће. Наиме, идеја за овај пројекат потекла је од професора Мирка Раковића, ванредног професора Роботике на ФТН-у, и сувласника компаније Сигмоид, искусног истраживача и стручњака у области роботике, са визијом да ријеши питање подизања и спуштања објеката уз помоћ флексибилних сензорских шака. ХТЕЦ Гроуп се придружила пројекту како би својом експертизом из домена сензора и роботике помогла талентованом младом тиму да развије иновативну технологију која би обезбедила исплатив и производно спреман пројекат роботске руке са три прста који је сада развијен и већ понуђен привреди.

Раковић је навео да су успјели са минималним средствима у односу на остале играче на свјетском тржишту развијемо једну од најнапреднијих и најприступачнијих роботских шака на свијету, захваљујући брилијантном тиму стручњака, визионара, који је укључивао универзитетске професоре, докторанте, студенте, Сигмоид и ХТЕЦ инжењере. Конзорцијум је тренутно у преговорима са неколико свјетских компанија које су заинтересоване да роботску шаку тестирају у својим складиштима и индустријским постројењима, након чега ће шака бити спремна за индустријску производњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана