Најновија технологија омогућава управљање мислима

GS
Foto: META

Appleov најновији производ замишљен је да би се контролирао покретима очију и руку, а да се то може чинити и без руку, показује нова технологија сучеља мозак-рачунало твртке Synchron.

Амерички Synchron, компанија која развија сучеља мозак-рачунало (БЦИ), објавила је да је први пут успјешно повезала мозак пацијента директно на Appeov уређај за проширену и виртуелну стварност, Висион Про.

Пацијент је 64-годишњак, који има уграђен њихов неуротехнолошки имплантат. Наиме, он болује од амиотрофичне латералне склерозе (АЛС, Лоу Гехригова болест) и због ње су му руке непокретне. Захваљујући новој технологији, пак, успио је својим мислима контролисати курсор унутар сучеља ВисионОС-а.

Из Synchrona кажу да је ово први такав случај у свијету, да је њихов уређај прилично једноставно пацијентима за усвајање, а да има потенцијал да људима погођенима повредама или болестима врати могућност кориштења модерне технологије, преноси Буг.хр.

"Висион Про је моћан system, али ослања се на употребу гестикулација рукама за контролу корисничког сучеља. Ми шаљемо контролне сигнале директно из мозга како бисмо замијенили потребу за ручним гестовима", каже оснивач компаније Том Oxley те најављује сљедеће кораке: "Развијамо нови Bluetooth стандард за интеракције између људи и рачунара које не захтијевају додир или говор. Ово је критична, а незадовољена потреба за милионе људи са парализом".

Њихов чип имплантира се у вену на површини неуромоторног кортекса, и то кроз нутарњу вратну (југуларну) вену, кориштењем минимално инвазивног ендоваскуларног процеса. Једном кад је уграђен, БЦИ чип детектује моторичке "намјере" мозга и те сигнале бежично шаље њиховом систему, који пак може контролисати курсор на електроничком уређају. Synchron БЦИ је и даље у фази експерименталне технологије, тј. компанија има дозволу тек за његову уградњу у истраживачке сврхе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана