Најмлађа црна рупа у нашој галаксији

Агенције
Најмлађа црна рупа у нашој галаксији

NASA је објавила још једну невjероватну фотографију и то структуре за коју вjерују да је најмлађа црна рупа у нашој галаксији, Млијечном путу.

Снимци које је направио телескоп у свемирској опсерваторији "Чандра" који снима свемир из орбите 139.000км изнад површине Земље, потврђују да се у чудном облаку који је остао иза супернове налази веома млада црна рупа. Ови остаци супернове, названи W49B, стари су око хиљаду година. У историји свемира, за коју се и даље вjерује да је 14 милијарди година, то представља само један мали тренутак. Црна рупа је удаљена око 26.000 свjетлосних година од Земље.

"Чини се да је звијезда која је прије ту постојала, нестала на веома чудан начин. Када је звијезда експлодирала, млазови материје су избацивани са полова, због чега је супернова издужена и има облик елипсе. Експлозије у свемиру су у већини случајева симетричне", рекла је Лора Лопес са Технолошког института у Масачусетсу (MIT).

Још једна занимљивост је чињеница да не постоји неутронска звијезда. У нормалним случајевима, након колапса огромне звијезде остаје густо језгро.

"У овом случају постојање црне рупе показује недостатак пулсирања неутронске звијезде. У другим ситуацијама, црна рупа се потврђује њеним утицајем на околну материју", рекла је Меган Вацке, PR опсерваторије Чандра.

Погледајте и галерију изабраних слика које је Чандра направила од 1999. године до данас.


Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана