Најмања планета Сунчевог система крије велику тајну!

GS
Foto: Telegraf

Научници су до овог открића дошли проучавајући податке летелице МЕСЕНГЕР, која се срушила 2015. године.

Меркур, најмања планета Сунчевог система, можда крије велику тајну. Користећи податке летјелице МЕСЕНГЕР америчке свемирске агенције НАСА научници су утврдили да испод коре ове планете можда постоји 16 километара дебео слој дијаманата.

Меркур дуго збуњује научнике јер има многе особине које нису заједничке са осталим планетама. Између осталог, то су веома мрачна површина, изузетно густо језгро и прерани крај вулканске ере, пише Спаце.цом.

Међу тим загонеткама били су и делови са графитом, типом угљеника на површини прве планете Сунчевог система. Научници су мислили да они сугеришу да је Меркур некад давно имао океане магме богате угљеником. Тај океан је могао да остави а собом те дијелове са графитом.

Исти процес могао је да доведе до стварања угљеником богатог слоја испод површине. Тим иза открића вјерује да тај слој није од графена, како се раније мислило, већ да је састављено од нечег другог – дијаманата.

"Прорачунали смо, захваљујући новим процјенама о притиску на слој, а имајући у виду да је ријеч о планети богатој угљеником, да је минерал на бази угљеника који би се формирао између површине и језгра дијамант, а не графит", рекао је за Спаце.цом Оливијер Намур, професор Католичког универзитета у Левену.

Студија је урађена на основу података које је прикупила летјелица МЕССЕНГЕР. Ова летјелица лансирана је 3. августа 2004. године како би проучавала карактеристике Меркура из његове орбите. То је прва мисија проучавања планете најближе Сунцу послије више од 30 година. Летјелица је стигла до Меркура 18. марта 2011, а у јуну 2013. завршила је снимање цјелокупне планете, преноси Телеграф.

Пала је на површину 30. априла 2015.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана