Најјачи европски суперкомпјутер стиже у Барселону

ГС
Foto: Архива

Барселона ће новим суперкомпјутером Маре Нострум 5, чија се инсталација очекује до краја ове године, повратити водећу позицију на европској мапи суперкомпјутера.

Маре Нострум 5 ће бити 15 до 20 пута јачи од садашње верзије Маре Нострум 4, који је други најјачи суперкомпјутер у Европи и 13. у свету, те 10.000 пута бржи од прве генерације овог рачунара направљеног 2004. године, који је у то време био најјачи на континенту.

Радови на инсталацији најновије верзије суперкомпјутера већ су почели у рачунарском центру у Барселони (БСЦ), који је група новинара из Србије посетила у оквиру пројекта Пулс Европе, пише агенција Бета.

Намењен за бројна истраживања

Маре Нострум 5, који би требало да буде спреман за рад наредне године, имаће максималну процесорску снагу од 200 петафлопа, што значи да може извршити 200 милиона милијарди операција у секунди.

Нјегова намена биће пре свега за европска медицинска истраживања, укључујући лекове, вакцине и симулације ширења вируса, као и за климатска предвиђања, развој вештачке интелигенције, обраду "биг дата" и бројна друга научна истраживања.

Укупни трошкови за куповину, инсталацију и рад током пет година износиће 223 милиона евра, а половину буџета финансираће Европска унија.

Маре Нострум 4 је 2021. године зарадио 47,2 милиона евра, од чега 9,2 милиона од шпанске и каталонске владе, а 21,6 милиона од Европске комисије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана