Најављена револуционарна вијест о Млијечном путу

Срна
Најављена револуционарна вијест о Млијечном путу

ЛОНДОН - Европска јужна опсерваторија (ESO) најавила је да ће 15. маја на конференцији за новинаре објавити револуционарне резултате истраживања Млијечног пута које је прикупио телескоп EHT.

Ово откриће држи се у тајности, али на основу чињенице да је телескоп EHT 2019. године објавио први снимак црне рупе у историји, очекује се да ће вијест бити узбудљива.

EHT већ годинама истражује Млијечни пут, у чијем се средишту налази супермасивна црна рупа "Сагитаријус А".

ESO је посљедњи пут употријебио израз "револуционарни резултати" када је представио вијест о првом директном снимку црне рупе.

Том приликом ријеч је била о супермасивној црној рупи у галаксији М87 удаљеној 55 милиона свјетлосних година, чија је маса 6,5 милијарди пута већа од масе Сунца.

Телескоп није снимио саму црну рупу јер из ње не могу доћи никакви електромагнетски таласи ни честице, а инструменти EHT -а тада су забиљежили оно што се назива хоризонтом догађаја црне рупе.

Хоризонт догађаја у општој теорији релативности назив је за границу у простор-времену иза које догађаји не могу утицати на спољног посматрача.

По дефиницији, то је површина замишљене кугле око сферно-симетричне расподјеле масе из које не може изаћи никакав облик материје или енергије.

Хоризонт догађаја раздваја простор на два дијела између којих је комуникација немогућа - на простор унутар и изван хоризонта догађаја.

Електромагнетни таласи или материја који се налазе унутар хоризонта догађаја, који упадну у црну рупу, не могу никада стићи до посматрача који се налази изван хоризонта догађаја.

Црне рупе окружене су хоризонтима догађаја и гутају материју која се налази у њиховој близини.

Током тог процеса материја се због големе масе сажима и убрзава до великих брзина и притом због трења загријева до високих температура, а оно што се види на фотографијама заправо је зрачење из акрецијског диска црне рупе, прстена гаса и прашине који испушта екстремно зрачење док пада у њен понор.

EHT снима на фреквенцијама радио-таласа од око једног милиметра јер они могу продрети кроз прашину и гасове који обично окружују црну рупу.

Снимање црне рупе "Сагитаријус А" посебно је захтјевно јер је она заклоњена густим облаком прашине и гаса. Ако су астрономи снимили њен хоризонт догађаја, он би требало да изгледа као свијетлећа крофна.

Конференција ћe почети у 15 часова по средњеевропском времену, а преносиће се на "Јутјубу".

Уз конференцију, на којој ће говорити девет астронома из свијета, новинарима ће бити омогућен приступ онлајн, преноси "Индекс".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана