Национална географија слави 125 година

Агенције
Национална географија слави 125 година

Вашингтон - Друштво "Национална географија", научно-образовна организација препознатљива по врхунским репортажама и фотографијама, која стоји иза истоименог магазина и сателитског канала, прославља данас 125 година постојања.Ово друштво, познато и по подршци истраживањима и очувању планете, омогућиће данас на свом интернет сајту директан контакт публике са истраживачима "Националне географије".

Публика ће имати прилику да уживо добије одговоре на претходно постављена питања од три истраживача - антрополога Џејн Гудол, океанографа Роберта Баларда и режисера и истраживача Џејмса Камерона.

Пренос уживо почеће у 19.00 часова по средњоевропском времену преко "Гугл плус" странице "Националне географије" и на блогу те организације.

Истраживачи ће том приликом одговорити и на поједина питања која ће им корисници поставити преко социјалних мрежа "Јутјуб", "Гугл плус" или "Твитер".

Уредник "Националне географије" за Србију Игор Рил рекао је да ће се и они, низом акција и догађаја, придружити прослави годишњице, о чему ће чланови Друштва и читаоци у Србији бити обавјештени посредством часописа и интернет странице.

Часопис "Национална географија", препознатљив по свом жутом оквиру, први пут је изашао у октобру 1888. године, а данас излази у 34 земље и на 37 језика. У Србији је први број изашао у новембру 2006. године.

Друштво "Национална географија" основано је у Вашингтону 13. јануара 1888. године, на иницијативу правника и филантропа Гардинера Грина Хабарда, с намјером да допринесе продубљивању и ширењу географских знања.

Друштво је до данас реализовало више од 10.000 пројеката који су допринијели бољем познавању тла, мора и неба. Тренутно на пројектима овог друштва ради око 140 научника и истраживача у 90 земаља свијета. "Национална географија" посједује и импресивну колекцију од 11,5 милиона фотографија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана