На рубу изумирања: Угрожене животиње које требамо спасити

ГС
Foto: Instagram

Историја Земље свједочила је бројним изумирањима врста кроз милионе година. Диносаури, сабљасти тигрови и додо птица су само неки од многих организама који су нестали са лица планете. Данас се суочавамо са озбиљном пријетњом изумирања многих савремених врста животиња.

Климатске промјене играју кључну улогу у смањењу броја неких врста. На примјер, поларни медвједи, чије станиште се топи због глобалног загријевања, постају све угроженији. Слично томе, тигрови и китови су под пријетњом због губитка станишта и претјераног лова.

Напори у очувању природе су од суштинског значаја како бисмо спријечили будуће изумирање. Заштита станишта, смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште и престанак неодговорног лова су кораци које морамо предузети како бисмо сачували дивље животиње.

У будућности, уколико не промјенимо начин на који се односимо према планети, многе друге врсте могу постати дио листе изумрлих. Наша одговорност је да дјелујемо како бисмо спријечили даље губитке биолошке разноликости и сачували дивљи свијет за будуће генерације, преноси Глас Српске

Нажалост, многе врсте широм свијета тренутно су на ивици изумирања. Поред већ поменутих, неке од тих угрожених врста укључују:

Бијели носорог: Бијели носороги су суочени с озбиљним пријетњама због нелегалног лова због њихових рогова.

Орангутан: Губитак шума услед сече шума и паљења уништава станишта ових дивних примата.

 Сиви вук: Лов и смањење станишта довели су сиве вукове у опасност.

Афрички слон: Нелегални лов на слонове ради слоноваче смањује бројност ове врсте.

Пустињски лав: Губитак станишта и конфликти с људима озбиљно угрожавају ове ријетке лавове.

Очување ових и многих других угрожених врста обухвата хитне напоре како бисмо спријечили њихово изумирање и сачували биолошку разноликост нашег планета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана