На прагу открића супер-батерије

BBC
На прагу открића супер-батерије

Батерије којима се напајају мобилни телефони и које би могле да се пуне за неколико минута и трају чак неколико седмица, могле би да буду резултат тренутних испитивања силиконских супер кондензатора.

Тестови које тренутно спроводе амерички научници требало би да доведу до тога да специјално дизајнирани танки листићи листићи силикона могу да батеријама обезбjеде инстант пуњење и скоро истовремену примену, а обновљиви извори енергије могли би такође да играју одређену улогу у примjени ових батерија.

Истраживачи су саопштили да би силиконски додаци могли врло лако и брзо да се наносе на већ постојеће чипове и примjене у процесу производње различитих електронских компононенти.

Супер-кондензатори израђени од угљеника већ се користе као системи за складиштење енергије у возилима на електрични погон и турбинама које покреће енергија ветра, како би обезбjедили да се лопатице окрећу несметано, али због габарита и цijене израде њихова практична примjена је ограничена.

Научници са Универзитета Вандербилт у Тенесију су тестирали различите материјале како би установили који од њих је најпогоднији за стварање јефтинијег и мањег супер-кондензатора.

Силикон се у тим истраживањима показао као "одличан кандидат", када су истраживачи открили начин да лако наносе танак слој графена дебљине свега неколико нанометара.

Тим, који је водио инжињер Кери Пинт је користио порозни силикон у њиховом истраживању, јер се метод наношења материјала са сићушним рупицама одавно користи, а то би требало да материјалу на који се наноси обезбjеди велику површину и помогне да се на њој акумулира значајно наелектрисање које је касније искористиво.

Научници су објаснили да овај нови премаз од силикона има врло сличне карактеристике као и они који се користе за производњу комерцијалних супер-кондензатора. То им омогућава да врло брзо ускладиште енергију и да батерије трају много дуже него садашње пуњиве варијанте батерија које се уграђују у већи дио потрошачке електронике.

Тренутни главни посао истраживача јесте да пронађу начин убацивања ових силиконских супер-батерија у постојећу производњу, како би што прије могле бити коришћене у малим електронским апаратима попут мобилних телефона.

Међутим, као прву и најкориснију практичну примену научници наглашавају коришћење у системима соларних електричних централа. Супер-кондензатори би тако могли да буду одлично рјешење за складиштење соларне енергије и били би монтирани на соларним панелима, а тако сачувана енергија би могла да буде искоришћена током ноћи, када потреба за енергијом расте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана