На Марсу снимљен језив призор

GS
Foto: Telegram

Површина Марса не престаје да изненађује, а најновија слика коју је снимио ровер Персеверанс изазвала је велику пажњу.

На фотографији снимљеној 27. септембра 2024. године један камен изгледа попут одвојене људске главе која се суши на сунцу.

Ова застрашујућа визија може нас навести на помисао да је ријеч о нечему наднаравном, али стручњаци објашњавају да је у питању само камен који је обликован природним ерозивним процесима.

Персеверанс је користио своју камеру Масткам-З како би забиљежио ову необичну слику, која приказује камен необичног облика, чији детаљи наликују на чело, нос и браду. Иако се на први поглед чини као да је ријеч о људској глави, "Сајенс Алерт" појашњава да је то заправо комад седиментног пјешчењака, који није необичан за Марс, нарочито на подручјима гдје се некада сматрало да је пролазила вода.

Феномен препознавања облика у случајним објектима, познат као пареидолија, врло је чест у фотографијама с Марса. Овај феномен резултира тиме да наш мозак препознаје познате облике у насумичним предметима и сјенама, често доводећи до изненађујућих интерпретација, пише "Вечерњи".

У прошлости су тако пронађене стијене које "изгледају" као лице медвједа, гљива, па чак и малог Бигфута. Иако се може чинити као занимљива случајност, научници наглашавају да до данас нема доказа да је сложени живот икада настао на Црвеном планету или да је он икада посјетио Марс.

 

Mars: Perseverance rover takes disturbing photo of face-shaped rock
A grimacing head in the middle of a field of stones
It is now the turn of the Perseverance rover to present us with a photograph of a Martian ogre's head. The image was taken on September 27, 2024 and was… pic.twitter.com/IRHZjB7XZn

— R.Kamel Doctor in Physics and Atomic Energy (@m88RB87) October 19, 2024

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана