На Марсу има живота, а NASA не реагује

Huffington Post
На Марсу има живота, а NASA не реагује

"Мистериозни" камен на Марсу који је фотографисао ровер Opportunity 8. јануара нашао се у жижи јавности, након што га је примjетио астробиолог др Рон Џозеф.

Он је наиме поднио захтјев суду да изврши притисак на NASA-у и њеног администратора Чарлса Болдена да темељније анализирају фотографије које им шаље ровер.

У свом апелу, он тражи од NASA да "ближе испита фотографију камена и темељније истражи биолошки организам који се на њему налази".

Међутим, NASA је поменути објекат већ испитала под микроскопом и без сумње утврдила да је ријеч о обичном камену без икаквих знакова живота на њему.

Џозеф с друге стране сматра да се на камену види нешто што подсјећа "на гљиву" сличну апотецијуму.

Он такође сматра да је у најмању руку мистериозно појавио на том мјесту, будући да га на једном од претходних фотографија није било.

Он је на сајту cosmology.com послао увећану верзију фотографије како би показао да је објекат који га подсjећа на гљивице делимично видљив.

Џозеф објашњава: "Споре су биле изложене влаги због промjене временских услова на Марсу. Током наредних 12 дана ове споре су расле и развиле се у структуру која је видљива на камену...То подсjећа на биолошку активност и сугерише да је откривен живот на Марсу. Међутим, у одсуству влаге, биолошке врсте попут апотецијума се суше, постају крте и ломе се, па дjелује да је то случај и са видљивом структуром".

Представник NASA за односе с јавношћу Алард Бојтел каже да научници и даље анализирају камен.

"Проналазак живота ван Земље је очигледно важан циљ за нас. Међутим, доказ мора да буде необорив".

У међувремену, Џозеф чека фотографије мистериозног објекта у високој резолуцији.

"Одбијање да се фотографије погледају из различитих углова, одбијање да се направе микроскопске слике узорка, одбијање објављивања фотографија високе резолуције је нечувено, несмотрено, немарно и бизарно", пише он у захтjеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана