На Марсу има воде, али за ванземаљцима се још трага!

Срна
На Марсу има воде, али за ванземаљцима се још трага!

Пасадена - На Марсу је пронађена вода, али, за сада, нема потврде да би то могло значити да на "црвеној планети" има неких облика живота - наводе научни портали. Насина летјелице "МРО" пронашла је дефинитивну потврду да се на Марсу сезонски појављује текућа вода.


То откриће отвара два кључна питања: Одакле вода долази и шта то значи за могућност постојања живота, како у давној прошлости, тако и данас.

Најновије откриће не одговара на ова питања, па је, за сада, извјесно да су неки од медијских наслова о томе да је НАСА на Марсу "открила живот" - претјерани.

Научници већ дуго вјерују да на Марсу постоји вода, а разлог томе су експерименти "лендера", који је на површини те планете, и снимке на којима се виде структуре налик на корита потока и брзаке.

Неки стручњаци већ годинама износе теорије према којима су тамне црте које се јављају на падинама Марсових брежуљака и планина током топлијих годишњих доба /а нестају током хладнијих/ потврда да ту има воде.

Вода коју је "МРО" открио на Марсу могла би да настаје отапањем подземних санти леда које настају у процесу у којем соли извлаче влагу из Марсове атмосфере или, пак, из подземних "резервоара" воде.

НАСА је почетком године објавила да је Марс у давној прошлости вјероватно имао велико море слично Атлантском океану, али је, временом, 87 одсто те воде "испарило" у свемир.

НАСА ће данас на прес-конференцији објавити детаље новог научног открића.

Истовремено, стручњаци предвиђају да је људска колонизација Марса - неизбјежна.

Човјечанство ће до тада већ дефинитивно утврдити да ли је на Марсу икада постојао живот и већ ће почети летови људи ка тој планети.

Чак и ако се покаже да на Марсу нема ванземаљских облика живота, људски живот ће на њему у наредним десетљећима започети нову фазу истраживања.

Када некога средином 21 вијека будете питали има ли живота на Марсу, одговор ће сигурно бити: "Да".

Једино је питање хоће ли при томе мислити на Земљане, Марсовце или и на једне и на друге - наводе научни портали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана