На Марсу ће градити базу са 80.000 људи!

Агенције
На Марсу ће градити базу са 80.000 људи!

Лондон - Милијардер Илон Маск, који се ових дана појављује у медијима захваљујући пројекту „Хајперлуп” (нови вид супербрзог превоза), изложио је прије извјесног времена још револуционарнији план, преносе агенције.

Ријеч је о пројекту људске насеобине са 80.000 људи која би била саграђена на Марсу!

Маск је направио само основни план, а многи научници већ раде на осмишљавању подухвата.

Већина их се слаже да је за овај велики пројекат потребно до краја овладати, прије свега, трима технологијама.

Роботска хирургија на даљину

Очигледно, један дио од 80.000 колониста Марса било би медицинско особље.

Међутим, оно што би они могли да ураде на лицу мјеста само је један сегмент оног што може да се уради на Земљи.

Зато би једна битна технологија потребна за живот на Марсу била роботска хирургија на даљину.

Она би омогућила да љекари на Земљи, са 200 милиона километара даљине, дају инструкције роботима на Марсу како би ријешили и најкомпликованије медицинске проблеме.

Ова технологија већ постоји.

Хируршки систем „Да Винчи”, роботска платформа која омогућава љекарима да оперишу помоћу машина, већ постоји и користи се у више од 1.300 болница на планети.

Такође, америчка Агенција за напредне истраживачке пројекте у одбрани (ДАРПА)

развија системе за роботско лијечење повријеђених војника, а ради и на изради софтвера који омогућава доктору да изврши виртуелну операцију на конкретном пацијенту, а затим пошаље роботу параметре по којима ће операција стварно бити урађена.

3Д штампање

За постојање и примјену ове технологије чули су већ и врапци на грани.

Умјесто да се резервни или саставни дијелови за било шта носе на Марс, једноставно би се понијели велики 3Д принтери, који би затим „штампали” све што је потребно.

Компаније „Стратасис” и „3Д системс” већ увелико раде на развоју пројеката 3Д штампе у свемиру.

Поред штампања резервних дијелова потребних за функционисање базе и возила које би колонисти користили, ове двије компаније раде на развоју система за „штампање” лијекова и хране.

Научници сматрају да је ово и кључни услов за формирање одрживе колоније на Марсу, с обзиром на то да би стално доношење залиха са Земље било потпуно неисплативо, а и веома ризично.

Синтетичка биологија

Најзначајнија технологија за све будуће подухвате налик освајању Марса, међутим, јесте синтетичка биологија која комбинује биолошке науке с инжењерингом.

Научници већ сад могу да комбинују ДНК и биолошке дијелове из више организама и тако створе нове организме с неслућеним способностима.

На овај начин би разни микроби који не заузимају много простора у транспорту, а могу и да се замрзну, били „оживљени” кад се стигне на Марс.

Затим би се од неколико ћелија направили билиони, којима би се генетским инжењерингом дала способност да од материјала који пронађу на Марсу направе корисне хемикалије, гориво, електрицитет, чисту воду... 

Истовремено, микроби ће сав отпад који колонија направи претварати у пластичну масу која ће се користити за штампање нових резервних дијелова за базу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана