На Марсу би могло да се гаји поврће и цвијеће

Vijesti.me
На Марсу би могло да се гаји поврће и цвијеће

Међутим, постоји проблем - тло Марса је веома богато тешким металима, тако да би поврће било веома отровно за јело; цвијеће би такође било неупотребљиво

На планети Марс би могло да се гаји поврће и цвијеће, објавили су данас холандски научници у студији коју преносе француски медији.

Стручњаци холандског универзитета Вагенинген направили су вјештачко тло Марса, помоћу узорака сонде Викинг 1, како би пробали да ли би на "црвеној планети" могло да успијева поврће и цвијеће.

Установили су да би поврће чак боље успијевало на Марсу него на Земљи.

У студији се констатује да су поврћу потребни фосфор, калицијум и калијум, а "тога има и на Мјесецу, а највише на Марсу, због чега би поврће лијепо расло. У односу на тло Марса, тло Земље личи на корито ријеке сиромашно минералима", пише у студији.

"Међутим, постоји проблем: тло Марса је веома богато тешким металима, тако да би поврће било веома отровно за јело. Тако да можемо да гајимо парадајз на Марсу, али би у њему било толико тешког метала, да би било нејестиво", указује се у извјештају.

Научници су навели да би исто било и са цвијећем - било би неупотребљиво.

Француски медији наводе да у Холандији има добровољаца који би хтјели да 2023. године оду на Марс, у прву колонију из које не би било повратка, у покушају да се та планета настани. Већ се јавило више од 200.000 кандидата за путовање на Марс без повратка, уз "утопијску жељу да би могли да гаје поврће на температури од минус 65 степени".

Недавно је откривено да дубоко замрзнута вода чини два одсто састава површинског слоја тла једног дијела Марса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана