На корак смо до чипа у људском мозгу - Илон Маск открио детаље VIDEO

B92
Foto: Youtube/printscreen

Илон Маск тврди да је његова Неуралинк, компанија за технологију интерфејса мозга, мање од годину дана од имплантације чипова у људски мозак.

Вијест је стигла од самог милијардера током интервјуа уживо на самиту савијета извршног директора Волстрит журнала у понедјељак, на питање о плановима за компанију за 2022.

"Неуралинк добро функционише код мајмуна и ми заправо радимо само много тестирања и само потврђујемо да је веома безбједан и поуздан и да се Неуралинк уређај може безбједно уклонити", рекао је Маск.

Најбогатији човјек на свијету испунио је своје обећање да "не посједује дом". Маск је у четвртак продао своје имање у Силицијумској долини за 30 милиона долара, што је 7,5 милиона долара мање од првобитне тражене цијене од 37,5 милиона долара када је први пут објављено у јуну, према евиденцији.

"Надамо се да ћемо ово имати код наших првих људи - а то ће бити људи који имају тешке повреде кичмене мождине као што су тетраплегичари, квадриплегичари - сљедеће године, до одобрења ФДА. Мислим да имамо шансе да омогућимо некоме ко не може да хода или користи руке да поново хода - али не природно".

 Неуралинк је 9. априла 2021. показао свој мождани чип код мајмуна, што је животињи омогуćило да игра игру понга користећи само свој ум. Уређај у мозгу животиње снимао је информације о активирању неурона док је играла игру, учећи да предвиди покрете које ће направити.

"У суштини, мајмун је изгледао нормално, али телепатски игра видео-игрицу, што мислим да је прилично дубоко", рекао је Маск током преноса уживо у понедјељак.

Неуралинков систем се састоји од компјутерског чипа причвршћеног за сићушне флексибилне нити које су ушивене у мозак помоћу робота "налик шиваћој машини". Уређај преузима сигнале у мозгу, који се затим преводе у контроле мотора.

Маск каже да се технологија показала безбједном у мозгу и да се лако може уклонити, тако да је једина ствар која спречава Неуралинк од испитивања на људима одобрење ФДА.

"Наши стандарди за имплантацију уређаја су виши од оних које одобрава ФДА, баш као што су наши стандарди за безбједност много виши од онога што захтијева америчка влада".

Маск је у понедјељак подијелио твит понављајуćи временску линију за 2022, наводећи да ће се напредак Неуралинка убрзати када уређаји буду "у људима сљедеће године".

Прва демонстрација компаније одржана је 28. августа 2020, догађај који је Маск разгласио рекавши да ćе Неуралинк "показати неуроне који се активирају у реалном времену".

Иако је то представљено током демонстрације уживо, они који су се укључили били су разочарани када су неурони били неурони свиње по имену Гертруда, а не човјека.

Међутим, изгледало је да је Маск био веома сигуран у временску линију за 2022. и Неуралинкову способност да помогне параплегичарима да поново ходају док говоре у понедјељак.

"То је супервелика ствар и не желим да будим неоправдане наде, али сам увјерен да се то може учинити", рекао је он.

Поред тога што помаже људима да поново ходају, Маск је такође рекао да би Неуралинков чип могао да помогне у лијечењу зависности и депресије.

У твиту објављеном у јулу 2020, милијардер је одговорио на твит корисника који је питао да ли имплант може да "поновно обучи дио мозга" повезан са болестима.

Пранаи Патхоле, корисник Титера, написао је: "Може ли се Неуралинк користити за поновну обуку дијела мозга који је одговоран за изазивање зависности или депресије?"

"Било би сјајно да се неуралинк може користити за нешто попут лијечења зависности/депресије".

"Сигурно. Ово је и сјајно и застрашујуćе", написао је Маск у одговору.

У мају 2020. Маск је говорио у подкасту Џоа Рогана како би разговарао о томе како ćе Неуралинк имати спремну верзију свог можданог импланта "у року од годину дана".

Маск је објаснио да процес укључује уклањање дијела лобање, роботи затим убацују електроде у мозак и уређај у рупу, а иза њега остаје само мали ожиљак.

Такође је открио да би технологија могла да се развије у потпуни мождани интерфејс за само 25 година, што би омогуćило "симбиозу" између људи и вјештачке интелигенције.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана