На јесен легализација канабиса за лијечење у Хрватској

Агенције
На јесен легализација канабиса за лијечење у Хрватској

Загреб - Хрватска би на јесен требало да легализује индијску конопљу за кориштење у медицинске сврхе након што буду обављене законске измјене које би то омогућиле.

Комисија за анализу и препоруке примјене индијске конопље/канабиноида у првој фази препоручила је Министарству здравља да се кориштење љековитих биљних препарата  на бази индијске конопље омогући обољелима којима таква терапија може помоћи у лијечењу.

При одлуци о легализацији Министарство би се требало руководити препорукама Комисије која у првој фази предлаже легализацију и стандардизацију израде магистралних и галенских препарата, у капсулама и за инхалацију, у којима би био тачно прописан удио активне материје канабиса.

Препарати би се израђивали за одређеног болесника према рецепту доктора или по стандардној рецептури из стручних приручника, преносе хрватски медији.

Комисија за анализу и препоруке примјене индијске конопље/канабиноида основана је у децембру, а требало би да донесе препоруке о индикацијама, ко ће прописивати препарате, по каквим рецептима и ко ће их плаћати.

"Треба дефинисати још низ неријешених питања, али се надамо да ће Министарство поступити у складу с нашим препорукама јер ту нема ништа револуционарно. Употреба дрога у медицини регулисана је још 60-их година прошлог вијека", рекао је предсједник Комисије Огњен Брборовић.

Употреба канабиса у медицинске сврхе одобрена је у 12 земаља ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана