На дну Балтичког мора пронађен зид из каменог доба (FOTO)

GS
Foto: Reddit

Зид из каменог доба откривен је близу њемачке обале Балтичког мора и можда је најстарија позната мегаструктура коју су изградили људи у Европи, изјавили су стручњаци Института Лајбниц за истраживање Балтичког мора.

Зид, који се протеже скоро километар дуж морског дна у Мекленбуршком заливу уочен је случајно када су научници управљали сонарним системом са истраживачког брода на око 10 километара од обале.

Пажљивији преглед структуре, која је названа Блинкервал, открио је око 1.400 мањих комада камена који повезују скоро 300 већих комада, који би били претешки да их људи носе у цијелини, пише Гардијан.

Иако је сврху зида тешко установити, научници сматрају да је његова сврха била да помогне ловцима у потрази за стадима ирваса, а да би други зид, који се евентуално протезао уз Блинкервал, могао бити затрпан у седиментима на морском дну.

Ако је зид био древна ловачка стаза, вјероватно је изграђен прије више од 10.000 година, а потопљен је због пораста нивоа мора прије око 8.500 година, кажу истраживачи.

Наводе да Блинкервал спада међу најстарије познате примјере ловачке архитектуре на свијету и да је потенцијално најстарија мегаструктура коју је направио човјек у Европи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана