Мумија стара 3.000 година послата на скенер

Taнјуг
Мумија стара 3.000 година послата на скенер

Перт - Кустоси музеја аустралијског града Перта послали су 3.000 година стару египатску мумију на рендген и снимање компјутеризованом томографијом не би ли одгонетнули њене тајне.

Они се надају да ће "преглед", који ће обавити стручњаци Универзитета и Дјечије клинике у Манчестеру, у Великој Британији, открити детаље о животу и смрти мумије.

Вјерује се да је мумифицирана жена била свештеница или принцеза, и да је највјероватније живјела у Теби.

Ово ће бити прве анализе мумије из музеја у Перту који је прошле године у Манчестер послао на испитивање мумифицирани ибис, птицу коју су древни Египћани сматрали светом.

Анализе ће бити обављене у оквиру пројеката који имају за циљ да створе свјетску базу података о мумифицираним људским и животињским остацима.

Резултати оваквих претраживања омогућавају научницима да сазнају више о начину исхране древних Египћана као и о болестима од којих су патили.

Скенирања мумија из музејске збирке Манчестера открила су да је један дио становника старог Египта боловао од анемије и да су многи имали проблеме са зубима, највјероватније због тога што су јели хљеб пун пијеска.

Др Лидија Мекнајт, са универзитетског Центра за биомедицинску египтологију, казала је за Би-Би-Си да ће главно питање бити "да ли међу завојима уопште има тијела?"

"Највјероватније да има, јер се кроз завоје назиру кости и стопала", навела је она.

"На основу ковчега мислимо да је ријеч о жени, а то ћемо сада и провјерити", истакла је др Мекнајт, додајући да ће скенирање помоћи да се одреди колико је мумуфицирана особа била стара када је умрла, да ли је од нечег боловала и да ли је имала повреде.

Истраживање представља наставак програма проучавања које је започето давне 1908. године када је прва мумија распакована у амфитеатру Манчестерског универзитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана