Можда има Нобела, али данас не би имао посао

Guardian
Можда има Нобела, али данас не би имао посао

Питер Хигс, британски физичар који је дао своје име Хигсовом бозону, вjерује да га ниједан универзитет у данашњем академском систему никада не би запослио пошто не би био сматран „довољно продуктивним”.

Пензионисани професор са Универзитета Единбург, који тврди да никада није послао мејл, користио интернет или мобилни телефон, објавио је мање од 10 радова након свог револуционарног рада који је идентификовао механизме по којим субатомске честице добијају масу који је објављен 1964. године.

Хигс сумња да би слично откриће данас могло да се деси због данашњих академских очекивања да научници стално сарађују и објављују радове.

„Заиста је тешко замислити како бих икада имао довољно мира и тишине у тренутној ситуацији како бих учинио оно што сам учинио 1964. године”, изјавио је.

Говорећи за британски лист Гуардиан на свом путу за Стокхолм како би примио Нобелову награду за науку, Хигс је изјавио како би сасвим сигурно био отпуштен да није био номинован за Нобела 1980. године.

Власти Универзитета у Единбургу сматрале су да ће „можда добити Нобела, а уколико се то не деси, увијек може да буде отпуштен”.

Хигс је постао „срамота за своју катедру” када су вршене вјежбе процјењивања учинка. Хигс је на захтјев да преда листу објављених радова увијек одговарао са „Ниједан”.

До тренутка када се пензионисао 1996. године, нова академска култура га је чинила неспокојним.

„Након што сам се пензионисао, требало је да прође доста времена прије него што сам одлучио да посјетим своју катедру. Данас не бих могао да добијем академски посао. Толико је просто. Једноставно ме не би сматрали довољно продуктивним”, изјавио је Хигс.

Познати научник такође жали због чињенице да је честица коју је идентификовао 1964. године постала позната као „Божја честица”.

„Неки људи се збуне између науке и теологије. Они тврде да оно што се десило у Церну доказује постојање Бога”.

Као атеиста од своје десете године, он се плаши да овај надимак „подржава овакав вид збуњеног размишљања у главама људи који већ збуњено размишљају.

„Ако вјерују у причу о стварању свијета за седам дана, да ли они размишљају интелигентно?”, додао је Хигс.

Познати физичар никада није био у искушењу да купи телевизор, али је то учинио јер је био убијеђен да погледа серију “Теорија великог праска” (Биг Банг), међутим, није био импресиониран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана