Морски сунђер може да живи 11.000 година

Агенције
Морски сунђер може да живи 11.000 година

Просјечни животни вијек одређених животињских врста је заиста дуг, а прави рекордер међу њима је морски сунђер Monorhaphis chuni, који може да живи 11.000 година.

Са друге стране одрасле женке инсекта воденог цвијета живе мање од пет минута, тек толико да се паре и излегу јаја.

- Људи често заборављају да су сунђери животиње, а неке од њих спадају у врсте које имају дугачак животни вијек - каже Марах Хардт, аутор књиге "Sex in the Sea".

Процјене дуговјечности сунђера мало варирају, али су оне често на хиљаде година. Једна студија у часопису "Aging Research Reviews" открива изузетну дуговјечност ове животињске врсте. 

Јестива округла шкољка Минг угинула је са 507 година када су научници покушали да је извуку из вода Исланда, а истраживачи иначе сматрају да ове шкољке могу да доживе 225. рођендан.

Неке рибе дубоких мора попут смуђа (orange roughy) могу да живе 175 година, према тврдњама из књиге "Sexuality in Fishes".

Што се сисара тиче, гренландски кит изгледа има највише свјећица на торти, више од 200.

- Ово има смисла јер морски сисари живе у хладним водама. Хладно окружење изазива ниже тјелесне температуре, што утиче на спорији метаболизам и на тај начин мање оштећује ткива - каже директор Зоолошког врта Орегон у Портланду Дон Мур.

Интересантно је да гренландски кит има већа уста од свих животиња, кажу из Националне агенције за океан и атмосферу.

Тренутно најстарија животиња на копну је Џонатан, џиновска корњача која живи на подручју гувернерове палате на Светој Јелени, острву у западној Африци.

Кустос за птице у Музеју Бурке у Сијетлу Џон Клика истиче да је најстарија позната дивља птица на планети 65-годишњи лаџсан албатросс по имену Њисдом, који је разбио увјерења научника да његова врста живи до 40 година.

Велике птице попут албатроса имају тенденцију да живе дуже, док су мале срећне ако преживе пет година у дивљини.

Какапо, критично угрожена врста папагаја са Новог Зеланда живи до 60 година, а на Земљи постоји нешто више од 100 папагаја ове врсте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана