Монт Еверест : Монтирана метеоролошка станица на рекордној висини од 8.800 метара

Срна
Foto: CCTV

ПЕКИНГ - Кинески научници поставили су аутоматску метеоролошку станицу на Монт Евересту, на рекордној висини од 8.800 метара, јавили су медији у Кини.

Кинеска централна телевизија објавила је да је аутоматска метеоролошка станица успјешно инсталирана јутрос у 9.01 часова. "Спутњик" пише да се ради о осмој и посљедњој станици за праћење на Монт Евересту, које су постављене у оквиру научног пројекта Кине ради истраживања ефеката глобалног загријавања у Тибетанској висоравни.

Станице ће прикупљати податке о брзини и смјеру вјетра, релативној влажности на сјеверној страни планине и друге индикаторе неопходне за праћење топљења глечера и снијега на високим алтитудама.

Институт за истраживање Тибетанске висоравни при Кинеској академији наука наглашава да је опрема за станицу тешка око 50 килограма, те да је распоређена међу члановима експедиције и то тако да ниједан члан не носи више од седам килограма.

Научници ће у оквиру експедиције, наводно, инсталирати радар како би проучавали глечере и мјерили дебљину леда и снијега на врху Монт Евереста. Титулу метеоролошке станице на највишој алтитуди раније је имала станица коју је 2019. године поставила група научника из Велике Британије и САД на висини од 8.430 метара, на јужној страни Монт Евереста.

Непал и Кина су на заједничкој церемонији у децембру 2020. године саопштили нову висину Монт Евереста од 8.848,86 метара. Те земље раније нису биле сагласне у вези са висином највишег врха у свијету, због чега је било немогуће потписати обавезујући протокол.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана