Молекули који удвостручују животни вијек

Aгенције
Молекули који удвостручују животни вијек

ПАРИЗ - Ријетки молекули угљеника, названи "бакминстерфулерени", откривени су први пут 1985. године у лабораторију Универзитета Рице у Хоустону.

Иако су научници који су их открили вјеровали да се ради о потпуно новој форми угљеника, касније су ови молекули откривени и у природи, али у незнатним количинама.

Њихово откриће означило је практични почетак развоја нанотехнологије, јер се убрзо испоставило да потенцијално посједују могућности разноврсних примјена у хемији и физици материјала. Састоје се од 60 атома угљеника и имају облик фудбалске лопте, а специфичне су јер унутар лоптасте структуре могу садржавати мање атоме и молекуле, који знатно мијењају хемијска својства тог молекула.

С обзиром на све чешћу и ширу примјену "бакминстерфулерена", научници са Универзитета "Парис Суд" у Француској покренули су прије неколико година истраживање о потенцијалној штетности на организам сисара, чије су резултате објавили недавно у часопису "Биоматеријали", пренио је портал "Гизмодо".

Резултати су били потпуно неочекивани. Умјесто било какве забиљежене штетности по организам пацова, научници су примијетили да су пацови којима су давали "бакминстерфулерене" у малим дозама живјели чак двоструко дуже од пацова у контролним групама, које су биле храњене нормално.

Научници су подијелили пацове у три групе које су узгајали у идентичним условима, осим исхране. Прва група добијала је само нормалну храну, друга група добијала је и мало маслиновог уља, а трећа је у мало маслиновог уља добијала и 0,8 милиграма "бакминстерфулерена" по милилитру.

Прва група имала је просјечни животни вијек од 22 мјесеца, друга од 24 мјесеца, а група која је примала молекуле имала је животни вијек од чак 42 мјесеца.

Ипак, научници напомињу да се ради о само једном истраживању, и да ће бити потребно још неколико истраживања прије него што сви весело почнемо залијевати своје салате маслиновим уљем обогаћеним "бакминстерфулереном".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана