Моле бога да ровер не нађе воду на Марсу

Aгенције
Моле бога да ровер не нађе воду на Марсу

Лондон - Када је NASA ровер "Кјуриосити" почетком августа успјешно слетио на Марс, медији су с одушевљењем објавили да ће својим софистицираним уређајима истраживати да ли су на Црвеној планети икада постојали услови за развој живота, првенствено вода и органске материје.

Међутим, према најновијим информацијама које су ових дана процуриле из сједишта мисије, научници наводно "моле бога" да "Кјуриосити" не налети на воду, јер су дијелови његовог уређаја за бушење највјероватније контаминирани бактеријама на Земљи и ако дођу у контакт с водом, неки од организама могли би преживјети и населити се тамо.

Контаминација бушилице догодила се мјесецима прије лансирања 26. новембра 2011. Њени дијелови су били стерилизовани у складишту које је требало да буде отворено тек послије слијетања на Марс. Међутим, инжењери су се потом забринули да би тврдо слијетање могло оштетити ровер и бушилицу. Стога су одлучили да отворе складиште и поставе један дио који је требало да осигура овај кључни дио роверове лабораторије.

Према правилима агенције инжењери нису смјели отворити кутију без знања научника одговорних за спречавање контаминације, али су то ипак учинили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана