Могућност сазнањa о настанку живота на Земљи: Сонда ''Хајабуса 2'' сакупила довољно узорака са астероида

Танјуг
Foto: JAXA/AP

ТОКИО- Узорци прашине које је јапанска сонда сакупила на астероиду удаљеном око 300 милиона километара од Земље су више него довољни, рекао је један истраживач и додао да је остао без текста када је капсула отворена први пут.

Капсула је стигла у Јапан прошле седмице, али истраживачи до сада нису били сигурни да ли је сонда "Хајабуса 2" донијела било шта са астероида "Рјугу".

"Циљ је био да добијемо 100 милиграма или више, а то смо дефинитивно добили", рекао је Хиротака Савада из Јапанске свемирске агенције.

Он је додао да није могао да проговори када је први пут погледао узорке.

"Мислим да сам у сљедећем тренутку почео да вичем, стварно се не сјећам. Било је заиста другачије него што смо очекивали, доста тога", рекао је овај научник на конференцији за новинаре.

Научници Јапанске агенције за свемирска истраживања саопштили су да је космичка капсула која је стигла модулом Хајабуса 2 донијела и више узорака са једног удаљеног астероида Ријугу него што се очекивало и оцијенили да је ријеч о прекретници у свемирским истраживањима.

"Узорци из космоса о којима смо дуго маштали сада су у нашим рукама", изјавио је менаџер пројекта ЈАXА Јуићи Цуда и оцијенио да је ријеч о великој научној прекретници, јер узорци пружају увид у аутентичне информације непромијењене више милијарди година о тлу и гасовима на астероиду Ријугу, пренео је АП.

Сматра се да су астероиди настали у раном добу Сунчевог система, а научници кажу да би узорци могли да садрже органску материју која је допринијела настанку живота на Земљи.

Још увијек не знамо како би се небиолошки хемијски процес могао претворити у биолошки, али молекули на метеоритима су један од главних ''осумњичених'' у том развоју.

"Хајабуса 2" је кружио око астероида неколико мјесеци прије спуштања, а потом је мањом количином експлозива направио кратер и сакупио крхотине. Након што је испустила капсулу на Земљу, сонда је промијенила курс и вратила се назад у свемир.

Сљедећи корак је вађење и припремање узорака, укључујући њихово вагање да би се утврдило колико је материјала добијено, након чега ће почети њихово анализирање.

"Апсолутно смо узбуђени. Толико тога можемо да научимо из овога", изјавио је Сеи Ичиро Ватанабе, професор који предводи ово истраживање.

Неки од узорака којима располаже, ЈАXА ће подијелити са НАСА-ом и другим међународним научним организацијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана