Могућа ерупција Планине Усуда

Tanjug
Могућа ерупција Планине Усуда

Новозеландски вулкан који је "глумио" Планину Усуда у трилогији "Господар прстенова" могао би да проради, упозоравају стручњаци.

Одјељење за очување околине упозорило је данас планинаре да избјегавају врх планине Руапеху, будући да постоји велики ризик од ерупције највећег активног вуклана на Новом Зеланду.

"Тренутна ситуација не може да се настави. Руапеху је толико активан да температуре много скачу и падају", рекао је Радију Нови Зеланд менаџер одјељења Хари Киз. "Ситуација ће се ускоро промјенити или на релативно пасиван начин или уз озбиљну ерупцију".

Ерупција на овој планини високој 2.797 метара, посљедњи пут је забиљежена 2007, али повређених није било. Велика ерупција 1953. изазвала је најтежу жељезничу катастрофу на Новом Зеланду када је срушен мост са возом који је упао у оближњу Вангеаху реку и том приликом је погинула 151 особа.

Редитељ Питер Џексон користио је Руапеху и оближњи Нгаурухое као "замјену" за планину Усуда, пише АФП. Оближњи вулкан Тонгариро прорадио је у августу када је облак пепела отишао 6.100 метара у атмосферу, пореметивши локални авио-саобраћај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана