Могућ 3D доживљај само једним оком?

BBC
Могућ 3D доживљај само једним оком?

Једно научно истраживање тврди да је могуће јасно 3D искуство са способношћу вида на само једном оку.

Истраживачи на Универзитету Сент Ендрјуз у Енглеској саопштили су да помоћу метода уз помоћ малог кружног отвора могу да створе услове у којима ће људи са оштећеним видом на једном оку без проблема моћи да имају јасно 3D искуство.

Студија која је објављена у часопису Psychological Science, такође тврди да би ова техника могла да успjешно помогне милионима људи који имају само једно око или имају проблема са двоструком визијом, а овај метод ствара сличне ефекте онима који се користе у снимању 3D филмова.

Научници су саопштили да се тренутно мишљење заснива на потреби за стварање двије слике - по једне из сваког ока - које се касније комнбинују у визуелном кортексу, тако стварајући осећај дубине призора.

Доктор Данрај Вишванат, психолог на Универзитету Сент Ендрјуз вјерује да оба ока нису неопходна за овакав “3D доживљај”, а перцептивни резултати истраживања су идентични стереоскопском 3D искуству, као код тродимензионалних филмова.

“Први пут смо експериментисали са истим специјалним начином у којем се постиже 3D ефекат дубине у филмовима и показало се да је могућ исти доживљај гледајући нормалну слику једним оком кроз мали кружни отвор сличан бленди на фотоапарату”, рекао је он.

“Иако је ова техника позната већ дуже вријеме, до сада се није озбиљно узимала у обзир, а сада смо показали да се њоме добијају идентични резултати онима из тродиментионалних филмова, чак иако људи имају само једно око. Тако смо поставили нову хипотезу о томе шта је прави узрок тродимензионалног искуства”, додао је он.

Када је 1838. године измишљен стереоскоп - технологија која се једним дијелом користи за производњу 3D филмова - претпоставка је била да је за тај доживљај потребан вид на оба ока.

“Ово наше откриће има велики значај за људе који немају нормалан бинокуларан вид. Прво ће моћи да им омогући да осјете искуство тродимензионалне слилке, а такође ће их охрабрити да покушају да потраже терапију и начин који ће им омогућити да поврате вид на оба ока”, додао је он.

Он је додао да отприлике ок 15% популације има неки облик поремећаја вида на барем једном оку, а најпознатији од њих је холливудски глумац Џони Деп, који практично не види на једно око.

Психологе су ова сазнања уверила да се 3D искуство може проузроковати на врло једноставан начин: повећањем резолуције слике, попут коришћења телевизије ултра високе дефиниције (4К), али ће до потпуне потврде овог открића морати да спроведу још нека истражиавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана