Многима се неће свидјети: Закерберг има нови план за човјечанство

GS
Foto: X

Подстицање "генеративног АИ лудила" учврстило је вјеровање да је технолошка индустрија на путу ка постизању надљудске интелигенције, налик Богу.

Наведена мисија ОпенАИ-а, творца Чет Џи Пи Тија, је да створи ову врсту, опште вјештачке интелигенције, познате као "АГИ" (Општа вјештачка интелигенција). Демис Хасабис, вођа Гуглових АИ јединица, има исти циљ.

Сада у трку улази извршни директор Мете (кровне компаније Фејсбука, Инстаграма, Вотс апа и Тредса), Марк Закерберг.

Иако нема прави временски оквир када ће АГИ бити достигнут, па чак ни тачну дефиницију за то, он жели да га изгради. У исто вријеме, Метина истраживачка група за вјештачку интелигенцију доживљава реформу, а циљ је да Метин АИ допре до милијарди корисника.

"Дошли смо до тачке гдје, да бисмо направили производе које желимо да направимо, морамо да градимо општу интелигенцију (АГИ)“, каже Закерберг у интервјуу за "Верџ".

Поред битке за таленте, најоскуднији ресурс у области вјештачке интелигенције је рачунарска снага потребна за обуку и покретање великих модела.

На ову тему, Закерберг каже да ће до краја ове године Мета посједовати више од 340.000 Нвидијиних Х100 ГПУ-а – чипова које је индустрија стандардизовала за изградњу модела генеративне вјештачке интелигенције.

"Изградили смо капацитет да то урадимо у обиму који може бити већи од било које друге појединачне компаније", каже он.

"Мислим да се то многима неће свидјети“, додао је.

Вјештачка интелигенција или "човјек-плус"

Чини се да нико ко ради на вјештачкој интелигенцији, укључујући Закерберга, нема јасну дефиницију за АГИ или идеју када ће стићи.

"Немам једноставну, сажету дефиницију“, каже он.

"Можете се препирати о томе да ли је општа интелигенција слична интелигенцији на људском нивоу, или је као човјек-плус, или је то нека супер-интелигенција далеке будућности. Али за мене је најважнији дио је да интелигенција има све те различите способности у којима може бити у стању да расуђује и има интуицију", додаје он.

Њен коначни долазак види се као постепен процес, а не као један тренутак.
 

Како Закерберг објашњава, на нови, шири фокус Мете на АГИ утицало је објављивање Ламе 2, њеног најновијег великог језичког модела, прошле године.

Мета сада обучава Ламу 3 и имаће могућности да и сам генерише код, каже он.

Попут Гугловог новог модела Гемини, фокус је на напреднијим способностима расуђивања и планирања.

"Лама 2 није био водећи модел у индустрији, али је био најбољи модел отвореног кода. Са Лама 3, наша амбиција је да изградимо ствари које су на најсавременијим нивоима и на крају водеће моделе у индустрији", прича шеф Мете.

Ко ће контролисати АИ

Питање ко ће на крају контролисати АГИ је питање које се жестоко расправља.

Закерберг има потпуну моћ у Мети захваљујући контроли гласања над акцијама компаније.

То га ставља у моћну позицију која би могла бити додатно појачана ако се АГИ икада постигне, преноси Нова.рс.

Закерберг има своје мотиве, наравно. Крајњи резултат његове отворене визије за АИ је и даље концентрација моћи, само у другачијем облику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана