Митски јети је потомак поларног медведа?

Танјуг
Митски јети је потомак поларног медведа?

Тајна јетија могла би да буде коначно рјешена захваљујући најновијим доказима ДНК.

Анализе длака, за које се вјерује да потичу од јетија, митског хуманоидног створења које лута кроз планинска беспућа, показале су да се њихов ДНК поклапа у потпуности са ДНК древног поларног медвједа.

Научници зато закључују да је највјероватније мистериозна звијерка заправо подврста мрког медвједа који живи на највишим дијеловима Хималаја, а води поријекло од поларног медвједа.

Свједочења о јетију, познатом и као "Сњежни човјек" и "Велико стопало", биљеже се вјековима на Хималајима, а врло често се од локалног становништва и планинара може чути да су се срели "очи у очи" са застрашујућим, длакавим створењем на падинама највишег врха свијета.

Према писању Хафингтон поста, Брајан Сајкс, професор људске генетике на Универзитету у Оксфорду, отишао је на Хималаје гдје је прикупио узорке јетијеве длаке како би њиховом анализом установио којој врти припадају.

Британски научник је тестирао два узорка непознатих животиња - један који је узео у региону Ладак, у западном дијелу Хималаја, а други у Бутану, 1.300 километара источно.

Након анализе длака најсавременијим ДНК тестовима и њиховог упоређивања са резултатима генома других животиња похрањених у бази података, Сајкс је открио да се налази оба узорка подударају 100 посто са узорком вилице древног поларног медвједа, старе најмање 40.000, а можда и читавих 120.000 година, која је пронађена у Свалбарду, у Норвешкој.

У то вријеме, прије 120.000 година, објаснио је Сајкс, дошло је до одвајања бијелог и мрког медведа у двије различите врсте.

Најлогичније објашњење, по њему, је да су јетији хибриди - мјешавина поларних и мрких медвједа. Познато је да су ове врсте медвједа у блиском сродству и да се међусобно паре тамо гдје им се станишта преклапају.

"Ово је узбудљив и потпуно неочекиван резултат који нас је све изненадио. Остаје још пуно да се ради на тумачењу налаза. Не вјерујем, међутим, да то значи да постоје древни поларни медвједи који тумарају Хималајима", навео је Сајкс.

"Али, можемо да покушамо да дођемо до неког вјеродостојног објашњења. Могуће је да на Хималајима постоји подврста мрког медвједа која потиче од претка поларног медвједа. Или је можда у скорије вријеме дошло до хибридизације мрког и потомака древног поларног медвједа", објаснио је Сајкс.

Глобалну "јети манију" подстакла је фотографија отиска стопала, коју је 1951. године, у подножју Монт Евереста, снимио британски алпиниста Ерик Шиптон.

Легендарни алпиниста Рајнхолд Меснер, први човјек који се попео на кров свијета без боце са кисеоником, проучавао је јетије од стравичног сусрета са мистериозном креатуром који је доживио на Тибету 1986. године.

Његово истраживање поткрепљује Сајксову теорију. Меснер је пронашао 300 година стари тибетански рукопис о "кему" (још један локални назив за јетија), у којем се наводи да је "јети врста медвједа која живи у неприступачним планинским предјелима".

"Јетијевци и остали ентузијасти мисле да наука одбацује њихове налазе. Али, наука не прихвата нити одбацује било шта, већ проучава доказе и то је оно што сада радим", казао је професор Сајкс.

Књига британског професора о овом истраживању, под насловом "Енигма јети - ДНК детективска прича", биће издата у пролеће 2014.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана