Мистериозно откриће у Пећини лобања (FOTO)

GS
Мистериозно откриће у Пећини лобања (FOTO)

У Пећини лобања у Израелу 2016. откривена је црвена тканина.Тим археолога сада је анализирао ту тканину и открио да је направљена и офарбана између 1954. и 1767. године прије нове ере

Потпуно други тим археолога открио је ову тканину, величине поштанске марке, приликом ископавања у Пећини лобања, у Јудејској пустињи.

Привукла им је пажњу због јарко црвене боје, која је, навео је нови тим, била веома вриједна због тога што је екстремно тешко добити боју којом је обојена. Они су анализирали парче тканине и открили више о његовој историји, навео је Пхyс.орг.

“Црвена боја имала је велики симболички значај у историји, а добијала се из различитих извора, укључујући биљке и животиње. Неке од најлуксузнијих црвених боја добијале су се од различитих врста инсеката, посебно од штитаских ваши. Данашње напредне методе анализа дозвољавају да се прати поријекло боје чак и након хиљада година, што пружа увид у технолошке способности античког свијета, а даје и податке о некадашњим еколошким и друштвеним условима”, наводи се у студији објављеној у Јоурнал оф Арцхааеологицал Сциенце: Репортс.

“У нашем истраживању о текстилу откривеном у Пећини лобања у Јудејској пустињи спровели смо анализе користећи ХППЛЦ и идентификовали један јединствени, у црвено обојени инсект који је офарбан бојом добијеном од штитастих ваши. Наша анализа омогућила је да откријемо прецизан извор црвене боје у текстилу, па и да је ријеч о врсти Кермес вермилио. Датирање помоћу радиоактивног угљеника смјешта овај текстил у средње бронзано доба, између 1954. и 1767, што нам даје више података о раном коришћењу инсеката у античкој производњи текстила”, навели су научници.

Ова врста инсеката и данас постоји, али женке производе црвену боју кратко, само током једног мјесеца, љети. Ова врста је веома мала и тешко ју је пронаћи и ухватити. Осим тога, потребна је велика количина да би се офарбала одјећа.

Ова врста инсеката, наводи се, није постојала у Израелу, па то показује да је било трговине између становника ове земље и становника дијелова Европе пре више од 3.800 година, преноси Телеграф.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана