Мистериозне сибирске рупе могу постати опасност за цијелу планету

Агенције
Мистериозне сибирске рупе могу постати опасност за цијелу планету

Раст температура у Сибиру доводи до појава мистериозних кратера гигантских размјера, а научници кажу да би то могло да има посљедице по цијелу планету.

"Вјечни лед" у Сибиру почео је да се отапа, што за посљедицу има велике промјене у изгледу, али и екологији ове регије.

"Посљедњи пут се лед у Сибиру отапао прије 130.000 година. То је природни феномен до ког долази због промјена у Земљиној орбити", каже професор Универзитета Оксфорд др Гидион Хандерсон.

"Међутим, овако брзо отопљавање је без преседана. Загријавање до ког је дошло прије 130.000 година трајало је током неколико хиљада година, а сада температуре нагло расту за само неколико деценија".

У нормалним околностима, вјечни лед регулише ниво угљен диоксида у окружењу, тако што заробљава један његов дио из атмосфере.

Међутим, у Сибиру се сада догађа супротан процес, а пошто лед отпушта угљен диоксид, то ће само додатно убрзати загријавање.

Међутим, оно што стручњаке много више забрињава је присуство метана у тлу. Од 2014. је широм Сибира пронађено неколико огромних кратера, од којих је један имао пречник од 15 метара.

Још ниједна хипотеза о томе зашто су настале није потврђена, али се сумња да у њиховом отварању улогу игра присуство метана у леду, објашњава др Владимир Романовски, професор геофизике са Универзитета у Аљасци.

Експлозије тог реактивног гаса вјероватно отварају велике рупе и у атмосферу ослобађају велике количине угљен диоксида и метана.

"Нема процјена колико метана се ослободи у атмосферу, јер не знамо како ти кратери настају", каже Романовски.

Људи који живе у Сибиру већ су погођени промјенама климе.

"Људи из ових регија ослањају се на смрзнуто тле за инфраструктуру. Како се земља топи, урушавају се пруге, распадају путеви, а зграде тону. То се већ дешава", објашњава Хендерсон.

А ако се испостави да експлозије гаса доводе до појаве кратера, то може имати далекосежне посљедице. Руска влада и компаније, посебно фирме које се баве експлоатацијом гаса, финансирају истраживање ових феномена, које би требало да нам да коначне одговоре о мистериозним сибирским рупама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана