Мистериозна смрт милиона звијезда

Aгенције
Мистериозна смрт милиона звијезда

Милиони морских звијезда мистериозно гину посљедњих неколико мјесеци дуж обала Америке од Аљаске до југа Калифорније, док морски биолози све више истичу кључну улогу тих бескичмењака за обалски еколошки систем, саопштили су данас научници у најновијој студији објављеној у САД.

Необична појава почела је у јуну 2013. године када су регистровани први случајеви смрти морских звијезда на обалама, изјавио је Џонатан Слиман, директор америчког Центра за истраживање дивље фауне при Институту за геофизику.

Највише су погођене двије врсте морских звијезда - звијезда пупурне боје (pisaster ochraceus) и звијезде позната као морско сунце (pycnopodia heliandhoides). Разних боја морско сунце је највећа звијезда у мору, пречника више од једног метра.

Угинуле морске звијезде су имале површинске повреде бијеле боје као и опште смекшавање, као што је губитак кракова и постепено пропадање тијела, што послије неколико дана доводи до угинућа, навели су научници.

Читаве насеобина морских звијезда нестале су на обалама америчке државе Вашингтона, у Канади, до југа Калифорније. Сматра се да је стопа смртности достигла чак 95 одсто, наводи се у научној студији.

Експерти који деценијама прате еколошки систем на том подручју не могу да утврде тачан узрок смрти тих морских животиња.

"Претпостављамо да је у питању нека патогена клица, паразит, вирус или бактерија који напада морске звијезде и утиче на њихов имунитет и ствара промјене на тијелу које су смртоносне", изјавио је један од аутора студије Пит Рејмонди, професор биологије Универзитета Санта Круз у Калифорнији.

Према његовим ријечима, угинуће морских звијезда се догођало у прошлости али је узрок био прегријавање воде на обалама, али то није сад случај.

Научници наводе да морске звијезде више воле свјежију воду и да топлота утиче на њихово здравље ставарајући ране и инфекције.

Постоји 1.700 врста морских звијезда. Звијезде су обично петокраке, али постоје чак и оне са четрдесет кракова. Величина им варира од једног центиметра до једног метра. С доње стране имају ножице које се крећу.

Хране се свим врстама шкољки и неким пужевима. Велике су грабљивице. Плијен обавију крацима и на њега приљубе уста која се налазе с доње стране. Тада избаце желудац који жртву усиса.

Морске звијезде дишу преко кожних шкрга. Имају добро развијено чуло мириса. Краци који отпадну с морске звијезде, врло лако поново израсту. Код неких врста из отпалог крака може да се роди нова јединка и то је један од начина њиховог размножавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана