Мистериозна магла на Марсу збунила научнике

Агенције
Мистериозна магла на Марсу збунила научнике

Мистериозна измаглица високо изнад површине Марса намеће научницима бројна питања. Велики облак су први пут примијетили астрономи аматери 2012. године, када се два пута појавио.

Научници су недавно анализирали снимке и кажу да је формација која се простире на више од 1.000 километара већа него икада и претпостављају да је можда ријеч о великом облаку или изузетно блиставој аурори. Њима, међутим, није јасно како је облак могао да настане у танком горњем појасу Марсове атмосфере.

Телескопи астронома аматера широм свијета уперени су према Црвеној планети. Први пут су необичан облак угледали у марту 2012. изнад Марсове јужне хемисфере, а међу онима који су снимили феномен био је и Демијен Пич, који каже да је у првих мах помислио да нешто није у реду са телескопом или камером.

"Али када сам прегледао више слика, схватио сам да је ријеч о стварној појави и прилично сам се изненадио", рекао је он.

Велика, свијетла измаглица трајала је десетак дана, а мјесец дана касније се поново појавила и трајала исто толико дана. Од тада више није виђена.

Међународни тим научника, који покушава да утврди порекло ове појаве, има неколико могућих објашњења.

Према једном, ријеч је о облаку угљен-диоксида или честица воде.

"Све што знамо о Марсовој атмосфери је можда погрешно".

"Знамо да има облака на Марсу, али све до сада су били видљиви до удаљености од 100 километара", објаснио је др Гарсија Муњоз из Европске свемирске агенције.

Облак примијећен 2012. је, међутим, био удаљености 200 километара, гдје не би требало да буде облака, јер је атмосфера сувише танка. "Чињеница да је била видљива 20 дана потпуно је изненађујућа", каже он.

Према другом објашњењу, ријеч је о сјеверној или јужној свјетлости на Марсу.

Муњоз каже да су у том дијелу Марса и раније забиљежене ауроре, али да је интензитет овога пута много већи него код било које ауроре на Марсу или Земљи.

"То би значило да је 1.000 пута јача од најјаче ауроре, а тешко је прихватити могућност да Марс има тако интензивну аурору", каже овај стручњак.

"Уколико је било која од ове две теорије тачна то би значило да су наша досадашња сазнања о Марсовој горњој атмосфери погрешна", објаснио је Муњоз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана