Мистериозна џиновска црна рупа збуњује астрономе

Танјуг
Мистериозна џиновска црна рупа збуњује астрономе

Астрономи су открили огромну црну рупу, другу досад највећу у науци, а оно што их највише збуњује јесте чињеница да се она налази у малој галаксији чија је величина тек четвртина наше Млијечног пута.

Галаксија NGC 1277 има црну рупу која је 4.000 пута већа од оне у средишту Млијечног пута и чија је маса 17 милијарди пута већа од масе Сунца, наводи се у студији објављеној у часопису "Nature".

Ово октриће се коси са постојећим моделима раста црних рупа, по којима оне еволуирају упоредо са галаксијама домаћинима.

Црну рупу у галаксији NGC 1277, удаљену 220 милиона свjетлосних година од наше планете, у сазвjежђу Персеј, открили су астрономи са Универзитета у Остину користећи телескоп Хоби-Еберли смjештеног у Тексасу.

Научници су израчунали да је црна рупа у галаксији NGC 1277 величине нашег Сунчевог система, те да чини 14 одсто масе галаксије у којој се налази.

Поред NGC 1277, астрономи су открили још пет малих галаксија које би могле да садрже велике црне рупе и тиме оповргну теорију по којој само велике галаксије могу да имају велике црне рупе.

"Галаксија NGC 1277 делује веома старо. Изгледа да је црна рупа нарасла веома брзо у далекој прошлости, док је галаксија престала да се шири и производи нове звијезде и друга небеска тјела", казао је у изјави за BBC члан истраживачког тима, др Ремко Ван ден Бош.

"Покушавамо да докучимо како се то догодило. Засад немамо одговор на то питање, али је зато, ваљда, то толико забавно", додао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана