Мистерија ријешена: Овако функционише календар древних Маја

GS
Foto: Profimedia

Од када су археолози пронашли календаре древних Маја, покушавали су да дешифрују њихово значење. Проблем је била чињеница да циклус у календарима покрива раздобље од 819 дана, а стручњаци нису могли ни са чим да упореде тај период. Барем до сада. Наиме, антрополози Џон Линден и Викторија Брикер са Универзитета Тулане сматрају да су коначно решили ову мистерију.

Антрополози су развукли свој поглед, односно анализирали како календар функционише у раздобљу од 45 година, а не само 819 дана, и повезали га с временом које је потребно да се небески објекат врати на приближно исту тачку на небу (синодичко раздобље).

"Иако су претходна истраживања покушала да повежу календар од 819 дана с положајима планета, његова четвороделна шема била је прекратка да би се добро уклопила са синодичким раздобљима видљивих планета. Када смо продужили календар на 20 раздобља од 819 дана, појавио се образац у којем су синодичка раздобља свих видљивих планета размерна тачкама у календару", наводе антрополози.

Важне су и боје

Календар древних Маја заправо је компликован систем који се састоји од мањих календара, насталих у претколумбовској Средњој Америци. Темељи се на глифовима (знаковима), а понавља се четири пута, при чему сваки блок од 819 дана одговара једној од четири боје и, како су научници испрва мислили, географским смеровима, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана