Мистерија: Кјуриозити побио теорију коју је требало да докаже

Агенције
Мистерија: Кјуриозити побио теорију коју је требало да докаже

Насин ровер Кјуриозити открио је потпуно неочекивани парадокс из давне прошлости Марса - иако је потврђено да је на површини Црвене планете некада текла вода, подаци о саставу атмосфере у то доба показују да је постојање воде у течном стању требало да буде немогуће.

Прије 3.7 милијарди година, Марсова атмосфера била је знатно гушћа него данас, али Сунце је тада исијавало само трећину енергије коју сада одашиље.


Према постојећим модјелима, атмосфера Марса морала је да буде пуна угљиендиоксида, како би површинска температура могла да буде довољно висока за постојање воде у течном стању. Али, геолошка анализа седимента из тог периода није открила никакве трагове угљен-диоксида.

Кјуриозити је анализирао узорке камена у кратеру Гејл, у којем су изложене наслаге стијена из доба текуће воде на Марсу, у потрази за карбонатима – једињењима која настају када се угљен-диоксид спаја с магнезијумом, гвожђем или другим јонима позитивног набоја у води.

Иако су у Марсовском камењу пронађени бројни елементи који би стварали карбонате у комбинацији с водом и угљен-диоксидом, нису пронађени никакви трагови карбоната.

Налази се једноставно не поклапају с прихваћеном теоријом, објаснио је Томас Бристоу, главни научник на "CheMin" инструменту ровера, који проучава хемијски састав минерала.

"Одсуство карбоната у седименту који је ровер проучио нас је потпуно изненадило. Врло су мале вјероватноће за постојање воде у течном стању чак и када би ниво угљен-диоксида био сто пута већи него што говоре докази у камењу", рекао је Бристоу.

С друге стране, четири деценије проучавања површине Марса из орбите, као и бројни подаци с површине, пружили су непобитне доказе да је некад на површини Марса текла вода, и да је постојао активан хидролошки циклус, с воденим површинама, испаравањима, формацијом облака и падавинама.

Чињеница да имају двије групе доказа који се међусобно не поклапају значиће одбацивање постојеће теорије, док бројни научници сада пред собом имају нови изазов – да пронађу теорију која би објаснила постојање воде у течном стању без присуства угљен-диоксида у атмосфери.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана